Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
Együtt könnyebb!

 Évi adója 1%-ával
kérjük, ne feledkezzen meg rólunk, családjainkról!

Adószámunk: 18559547-1-09

Számlaszámunk:60600084-10022276

Köszönjük!

Riport a Karc FM rádióban (2022.05.21.)

szerkesztett változat


 

Több száz munka érkezett az Életmese-pályázatra

A Kárpát-medencei Életmese-pályázat 2020-as és 2021-es valamennyi díjazottja pénteken a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Oratóriumban vehette át a kitüntetéseket és okleveleket. Idén is több országból regisztráltak, közel félezer pályamunka érkezett a kiíró debreceni Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesületéhez. Az ünnepélyes átadón Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke kiemelte, a nagy hagyományokkal rendelkező pályázat népszerűségét a koronavírus-járvány hatásai sem befolyásolták. A jelentkezők családi történetekkel, szülőktől, nagy- és dédszülőktől hallott „életmesékkel” nevezhettek a versenybe. – Jó volt látni és olvasni, hogy mennyi szülőnek, nagyszülőnek volt energiája, figyelme és ambíciója a pályázatunkra. Az idei évben valamennyivel kevesebb iskola által koordinált munkát kaptunk – ezt betudhatjuk az online tanítás mellékhatásaként – szögezte le.

Felemelő gondolatok

– Szép számmal érkeztek írások, a jelentkezők között voltak egészen fiatalok, de akadtak szépkorúak is, aminek különösképp örültünk. A munkák egy része a koronavírus-járvány alatt készült, ami mindannyiunk számára embert próbáló időszak volt. Szerzőink a műveikben olyan örök értékekről fogalmaztak meg történeteket és gondolatokat, mint a hűség, az összefogás, a család és a hazaszeretet. Voltaképpen egyfajta útmutatók születtek ahhoz, hogy a nemzet, az egyén miképpen lehet úrrá a legkilátástalanabb helyzeteken is. Felemelő gondolatok, érzések és követendő példák lehetnek ezek a járvány sújtotta világunkban is. Hisszük, hogy a most átnyújtott „életmesék” nem csupán olvasmányok lesznek a figyelmes érdeklődők számára, hanem egyfajta lelki, erkölcsi támaszok, illetve segítséget tudnak majd nyújtani a hétköznapokban való eligazodáshoz – hangsúlyozta.

tovább a HAON cikkére...


A legjobb Kárpát-medencei életmesék íróit jutalmazták meg

Debrecen - Családi történetekről, generációkon átívelő hagyományokról olvashatunk a Kárpát-medencei Életmesék című kötetben. A legkisebb író kisiskolás, míg a legidősebb szépkorú. A legjobb alkotások szerzői átvehették díjaikat a Debreceni Református Kollégiumban.

A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete immár 13. alkalommal hirdette meg Életmese című pályázatát. A nagy hagyományokkal rendelkező pályázat népszerűségét a koronavírus-járvány hatási sem befolyásolták. Így idén is több száz pályamunkából választotta ki a zsűri, azokat a történeteket, amelyek egy közös kötetben jelentek meg.

 

A pályázók családi történetekkel, szülőktől, nagy- és dédszülőktől hallott „életmesékkel” nevezhettek a versenybe. A kezdeményezéssel a civil szervezet a családi élet szépségeire, értékeire kívánja felhívni a közvélemény figyelmét. A díjkiosztó ünnepség támogatója a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége. 

A pályázatra végül csaknem 500 mű érkezett minden korcsoportból. A legjobb alkotások szerzői a Debreceni Református Kollégiumban vehették át díjaikat. A zsűri szerint a történetek többségéből az elődök iránti tisztelet és mélységes szeretet tükröződik.

- Szeretnénk megmutatni másoknak is, hogy a család olyan erő, olyan közösség, amit mindenképpen értékként őriznünk kell - mondta el a díjátadón Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke.

Az anyaország lakói mellett a felvidékiek voltak a legaktívabbak, de küldtek be írásokat Délvidékről, Kárpátaljáról, sőt Angliából és Kanadából is. A kötet célja az is, hogy összetartsa a magyarokat. Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: fontos az a tudat a határon túl, hogy nem feledkeznek meg róluk.

A pandémia miatt elmaradt a tavalyi díjátadó ünnepség, ezért az akkori pályázókat is most jutalmazták.

tovább a Dehir cikkére...

 


Életmese pályázat 2020. sajtója


gomorilap.sk

Idén is az Országházban díjazták az „életmese-írókat“ - Gömörilap


Kedden délután az Országházban átadták a Kárpát-medencei Életmese-pályázat díjait. Idén hat ország 305 pályázójától 409 pályamunka érkezett a kiíró debreceni Mosolyvirág Nagycsaládosok Egyesületéhez. Ezekből választotta ki a szakmai zsűri az elismerésben részesülő 40 művet.

A több mint négyszáz írásból 93 került kötetbe. A pályázatok 67 százaléka Magyarországról, 9,5 százaléka Felvidékről, és 2 százalék Kárpátaljáról érkezett. A pályázatot tizenegy évvel ezelőtt hirdette meg először a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete. A kezdeményezéssel a civil szervezet a családi élet szépségeire, értékeire kívánja felhívni a közvélemény figyelmét.

Idén a 6-10 évesek korcsoportjában Zsidó Leila (Nagymegyer, Felvidék), a 10-14 évesek közül a siklósi Tengler Johanna és a noszvalyi Szabó Mirtill megosztva lett első. A 15-33 évesek korcsoportjának győztese Koczka Szintia Anna (Mihálygerge), a 33 évesnél idősebbek kategóriájában szintén megosztva Benedek M. Elek (Kápolnásfalu, Erdély) és Sáfrány-Tóth Kata (Miskolc) kapta az első díjat – tudatta a nyilvánossággal a Kárpát – medencei Családszervezetek Szövetsége.

Első alkalommal osztottak a pályázaton eredményesen résztvevő testvérpároknak elismerést. A zsűri Testvér Díját kapták: Czecze Bianka és Hunor (Debrecen), Lippai Zita és Kinga (Debrecen), Szmolka Dorka és Luca (Egyházasharaszti).

 

Az iskolák közül minden évben azok az intézmények részesülnek elismerésben, amelyek a legaktívabban, a legtöbb diákkal vesznek részt a kezdeményezésben. Az idei díjazottak: 1. Debreceni Vörösmarty Általános Iskola, 2. Kanizsai Dorottya Általános Iskola, Siklós, 3. Stevan Sremac Általános Iskola és a Thurzó Lajos kihelyezett munkaegység, Zenta, 4.    Szacsvay Imre Általános Iskola, Nagyvárad, 5. Dénes György Alapiskola, Pelsőc, 6. Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, 7. Alapiskola és Óvoda, Pozsony.

„Büszkeséggel tölt el, hogy az idén iskolánk három tanulója személyesen is átvehette a díjat, hiszen nagy megtiszteltetés számunkra bekerülni a kötetbe. A második korcsoportban Zsóri Liliána második helyezést ért el, Mogyoródi Szabolcs különdíjat kapott, Baka Viktória pedig szintén elismerésben részesült. Iskolánkból összesen 13 tanuló kapcsolódott be a pályázatba, és mindegyikük elismerő oklevelet szerzett. Történeteik zömében dédszüleik idejéből, illetve a háborús időszakokból vannak, amelyek igencsak könnyfakasztóak, de akadtak mókás történetek is köztük” – nyilatkozta a Gömörilapnak Mogyoródi Anett, a pelsőci Dénes György Alapiskola diákjainak felkészítőtanára.

Az idei Életmese írói pályázat díjkiosztó ünnepsége a Nemzeti Összetartozás Napján valósult meg Budapesten. Dr. Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének köszönhető, hogy a díjkiosztóra immár ötödik alkalommal az Országház vadásztermében került sor.

E jeles alkalomból köszöntőt mondott Dr. Szabó Endre, a KCSSZ tiszteletbeli elnöke, valamint Fűrész Tünde, a KINCS elnöke, aki köszöntőjében olyan kincseknek nevezte a pályázók életmeséit, amelyek erősítik az összetartozást, valamint a nemzeti és családi értékek megerősödését. Márton Zsuzsanna, a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöke a KCSSZ legfontosabb küldetésének nevezte a hagyományos családi értékek átmentését az utókor számára. Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke Wass Albert szavaival köszöntötte a jelenlévőket. Mindemellett a szervezet immár öt éve, hogy felolvasó és illusztráló versenyt is rendez Debrecenben minden ősszel, hogy ne csak leíródjanak, hanem el is olvassák az életmeséket.

A program keretén belül tilos volt az éneklés és a hangszeren való játék, helyette szavalatokat és mélyreható beszédeket hallhattak a jelenlévők. A díjkiosztó után idegenvezető kíséretében megnézhették az Országházat, majd örömittasan, élményekkel telve indultak haza.


az eredeti cikk itt olvasható...


 

Várják a szülők, nagyszülők életmeséit is

Minden család őriz történeteket gyermekeik kiskoráról, a szülők szívesen mesélnek az élményeikről, vagy emlékeznek vissza az együtt töltött meghitt évekre. Egy-egy történet lehet érdekes, tanulságos vagy akár vicces is. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete idén is kiírta az Életmese író pályázatot, melynek beküldési határideje április 20-a. Az egyesület elnökével, Radnainé Filep Ildikóval beszélgettünk.

Mi hívta életre az Életmese író pályázatot?

Egyesületünk nagycsaládos egyesület, amely három pilléren áll, s ezek a közösségfejlesztés, érdekképviselet és értékfelmutatás. Az előbbi kettő talán mindenkinek eszébe jut, de utóbbinál mi magunk is sokat tanakodtunk, hogy hogyan tudnánk megmutatni a nagycsaládokban lévő értéket, az anyaság tiszteletét, a szülők megbecsülését. És tizenegy évvel ezelőtt így született az ötlet, hogy esszépályázatot hirdetünk.

Olyan pályázatot hirdettek, amelyre korosztálytól függetlenül jelentkezhetnek írásokkal, amelyben a szülők, nagyszülők mondják el élettörténeteiket. Konkrétan mit várnak?

Van, aki az egész életét vagy az abból adódó fejezeteket megírja, pl. hogy hogyan élte túl a nagypapa az első világháborút. Van, aki egy fénykép kapcsán visszaemlékezik az ősökre. Olyan is van, amikor valaki egy humoros, vidám történetet oszt meg vagy a cigány babonákat, vőfélyverseket gyűjti össze. Mindebből kisugárzik, hogy a családban milyen jó együtt lenni. Születtek már néphagyományt leíró, a falu összetartozására rávilágító munkák.

Nagyon szerteágazóak a témák és a megközelítések. Ez volt az elképzelésük?

Igen. Később az is felmerült, hogy kismamák, kispapák történeteit is befogadjuk, ők is szerették volna leírni, hogy hogyan nevelik a gyerekeiket. Úgy gondoltuk, hogy ez is érték. Így várjuk az ifjú szülők naplóit, blog-bejegyzéseikből egy-egy megosztásra érdemest. Mindenkinek van valamilyen jó története, s ha azt meg is osztja, akkor tudja értékelni a saját kincseit. Nagyon fontos, hogy mielőbb gyűjtsék be ezeket a meséket, s ne várják meg, hogy elhunyjon az, akitől még most meg lehet kérdezni.

A felhívásokra évente hány pályamunka érkezik be?

Minden Kárpát-medencei országból kapunk írásokat, több száz dolgozatot. Sőt Angliából, Németországból is küldtek már munkát. Vannak visszatérő pályázóink, akik az elmúlt tíz évben többször is tollat ragadtak. Tavaly például a Felvidékről nagyon sok pályázónk volt, s itt is szeretném megköszönni a Szövetség a Közös Célokért társulás és a Felvidék.ma hírportál nagyon aktív munkáját, hogy pártolják és segítik a pályázat népszerűsítését.

Az alkotásokat mindig szakmai zsűri bírálja el. Kik ők?

Kezdetektől ugyanaz a zsűri választja ki a beérkezett pályázatok közül a legjobbakat. Azok bekerülnek egy kötetbe is, hiszen minden évben kötetbe szerkesztve megjelentetjük a legjobb írásokat négy korcsoportba sorolva pályázóinkat. Honlapunkon megtalálhatóak az eddig megjelent kötetek. A zsűriben Vagyas Zsuzsanna okleveles magyar, ének-zene szakos tanár, a Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesületének tagja van benne. A Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI-ban tanít alsó és felső tagozatos gyerekeket. Szabadidejében szívesen foglalkozik a magyarság történetével, a népköltészettel, népzenével, nyaranta ismert és kevésbé ismert erdélyi tájak felfedezésével. Továbbá dr. Huszti László – művész, tanár. Rajz, művészettörténet, művészet ismeret, mozgókép- és média ismeret, drámaszakos végzettséggel tanít a debreceni Szent József Gimnázium és Kollégiumban, valamint a DE Zeneművészeti karán. Több önálló és csoportos kiállításon vett részt, emellett könyveket is illusztrált. Illetve Kricsfalussy Istvánné – Ibolya 40 éve szerezte meg a népművelő-könyvtáros diplomát. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének és Fotótárának vezetője. Három olyan szakemberről van szó, akiknek rálátásuk van a pályaművekre.

Azon túl, hogy elbírálják a beérkezett alkotásokat, s könyvet jelentetnek meg a legjobbakból, még egy közösségi akciót is rákapcsoltak erre a pályázati felhívásra.

Így van. Erre azért volt szükség, hogy ne csak írják ezeket az élettörténeteket, hanem minél többen olvassák is, ezért felolvasó versenyt is tettünk hozzá. Ezt Debrecenben rendezzük meg, s szintén az egész Kárpát-medencéből érkeznek résztvevők. A felolvasók az eddig megjelent kötetekből választhatnak részleteket, illetve kötelező részt is adunk. S ezt is ugyanaz a zsűri bírálja el, sőt már több zsűrit is létre kell hoznunk olyan sok a jelentkező. A legkisebbek illusztrációs versenyre is jelentkezhetnek. Sokan vannak, akik nem mesélve mondják el történeteiket, hanem rajzban fejezik ki magukat.

Pár gondolatban nyilván nagyon nehéz tíz esztendőt összefoglalni, de mégis mit tudna elmondani, hogy mit adott önöknek ennek a pályázatnak az életre hívása?

Óriási értéket, értékmentést, nagyon sok értékes barátot, kapcsolatot jelent. Hat éve mindig az országházban adhatjuk át az elismeréseket. Ez felemelő érzés azoknak is, akik írnak, hogy ezzel is megbecsülik őseiket, s őrzik a történeteket, hogy ne vesszenek el a családi értékek. Minden család őriz valamit, ami megtartotta a történelem zivataraiban. Nagy öröm számunkra, hogy ezt tovább őrizhetjük, s átadhatjuk…


 

Életmese díjátadó 2018. sajtója

                      DTV Napszemle (A riport 11:45 percétől kezdve)

                      Pannon RTV

                      Felvidék.ma

                      Kossuth Rádió

                      Hargita Népe


 

Életmese díjátadó 2017. sajtója


Kárpátaljai újságban az Életmeséről

Újabb életmeséket díjazott a debreceni egyesület - HAON.hu

magyaridők.hu

magyarhirlap.hu

webradio.hu

dehir.hu

bumm.sk

karpatalja.ma

vajma.info

hir.ma

manoprogram.hu

karpathir.com


 

Életmese pályázat 2017. sajtója

A felvidéki életmesék két kategóriában győztek - Felvidék.ma

DTV riport - A moszkvai útról és az Életmese pályázatról (kb a 10. perctől)

Hajdú-Bihari Napló - Életmesékkel Moszkvában

Felvidék.ma


Életmese díjátadó 2016. sajtója

Átadták a Kárpát-medencei Életmese pályázat díjait.

Kormány.hu hírportál: Átadták a Kárpát-medencei Életmese-pályázat díjait

debreceninap.hu: Átadták a Kárpát-medencei Életmese-pályázat díjait

velemenyezd.hu: Átadták a Kárpát-medencei Életmese-pályázat díjait

webradio.hu: Átadták a Kárpát-medencei Életmese-pályázat díjait

Hajdú-Bihari Napló: Megmenteni a családi legendárium kincseit

Életmese-riport az M1-en

Életmese riport a rádióban

Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
4031 Debrecen, Angyalföld tér 11. | Tel.: +36 20 312-8584 | E-mail: debreceninagycsaladosok@gmail.com

Minden jog fenntartva! 2014  Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete  |  Powered by GridGuyz | Készítette: megaweb