Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete 
Együtt könnyebb!

 

Adószámunk: 18559547-1-09

Számlaszámunk: 60600084-10022276

Üdvözöljük honlapunkon!
Üdvözöljük honlapunkon!
Bízunk benne hogy minden kérdésére választ talál honlapunkon és ne feledje: Együtt könnyebb!
Segítünk ahol tudunk!
Segítünk ahol tudunk!
A Kárpát-medencei Nagycsaládosok szervezetének tagjaként célunk a családosok segítése! Amennyiben kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Elérhetőségeink:
Elérhetőségeink:
Cím: 4031 Debrecen, Angyalföld tér 11.
Tel./fax: +36 20 312-8584
E-mail: nademosolyvirag@gmail.com

 Támogatóink:

Köszönetnyilvánítás

A Mosolyvirág

Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete családjai hálás köszönetüket fejezik ki Nagy Róbertnek, (Kajás Robinak) és vásárlóinak, amiért önzetlenül támogatják egyesületünket! Az „Egyen, hogy másnak is legyen!” mozgalom elindításával Robi egy Magyarországon teljesen újfajta adományozási módot honosított meg, melynek lényege, hogy minden, a www.kajasrobi.hu weboldalon leadott menürendeléssel a megrendelő/vásárló 100 Ft-tal támogatja az általa kiválasztott civil szervezetet, alapítványt. Nagy Róbert egyesületünk legbőkezűbb támogatója, már idén is 100.000 Ft-ot utalt a megrendelések után számunkra.

Főoldal

Aktuális hírek


 

NOE ünnepség Nádudvaron

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete -Önkéntes köszöntés - színvonalas ünnepséget rendezett Nádudvari Művelődési házban, ahol Mi is okleveleket vehettünk át Kardosné Gyurkó Katalintól, és Deliné Szolanics Zsuzsától, Burkovics Lajostól, a Nádudvari Nagycsaládosok Egyesület elnökétől. Gratulálok a díjazottainknak Bacsóné Hamza Margónak, Karczáné Dancsi Margónak, Pányáné Editkének, Vargáné Ölyüs Andinak köszönjük önzetlen munkájukat, amivel az egyesületünkben tevékenykednek és melengetik szívünket.


 

  

a legjobb illusztrációk ...


         VII. Életmese felolvasó- és illusztráló verseny        

Szombaton (10.16-án) sikeresen megrendeztük a VII. Életmese felolvasó- és illusztráló versenyt. A nagy érdeklődéssel kísért versenyen 50 fiatal versenyzett, 3 zsűri előtt, oldott családias, jó hangulatban. Az illusztráló verseny díjkiosztója is lezajlott. Az online versennyel együtt 324 fő nevezett be versenyeinkbe! A legszebb illusztrációk hamarosan fent lesznek a honlapunkon is. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy nagyszerű csapat vagyunk. A verseny lebonyolítását önkéntes fiataljaink és fél tucat aktív tagunk segítette.

Csodás báli est és rendhagyó történelem óraKöszönet a gazdáknak 

Egyesületünk évek óta részesül a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program által összegyűjtött búzából készített lisztből, mellyel családjainkat tudjuk segíteni.
Köszönet érte az adományozó gazdáknak, a nemes ötlet kitalálójainak és megvalósítóinak!

Várunk szeretettel a VII. Kárpát-medencei Életmese felolvasó-illusztráló versenyre!

Adatlap felolvasó versenyhez                                                               Adatlap illusztrációs versenyhez

Felolvasó verseny-kötelező szövegrészletei


 2021.10.09. NOE Nyíregyháza őszi találkozó

Külön busszal érkeztünk meg Nyíregyházára, néhány családunk saját autóval. A regisztráció zökkenőmentesen ment, nagyon jól meg volt szervezve a beléptetés a Skanzenbe. A programfüzet szép lett és a játékos térkép elfoglaltságot adott a vállalkozó kedvű családoknak. A nap sütött, bár hűvös volt.  Vidáman vártuk a megnyitó kezdetét. Elénekeltük a NOE himnuszát, majd a vezetőink, meghívott vendégek mondták el a köszöntőket. Színvonalas műsorokat nézhettünk meg, valamint rendvédelmi erők bemutóit. A helyszín, ami a régmúlt időket idézi, szuper választás volt. A standokon különféle játékok voltak nyereményekkel, és kézműves foglalkozások gyerekek számára. Felnőttek egészségi állapot felmérésen vehettek részt. Majdnem mindegyik családunk kihasználta a szervezők által nyújtott kedvezményes Vadasparki belépőt, átmentek sétálni az állatkertbe, ami mindannyiszor feledhetetlen élményeket nyújt az odalátogatóknak. Kellemesen elfáradva indultunk vissza Debrecenbe, a buszon a kedves élményeket osztottuk meg egymással.

Köszönjük szépen Nyíregyháza, nagyon jól érzetük magunkat.

 


 

Látogatás a miskolci testvérszervezetünknél

A Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete 30. éves születésnapja alkalmából képviseltük egyesületünket a családok fesztiválján és a bálon is.
Ezúton is gratulálunk a szuper rendezvényhez további sikeres működést kívánva!
 
 
 


 

Nyárbúcsúztató vidám találkozásunk

 Évadnyitó nyárbúcsúztató találkozással Ismét elindultak a kéthetenkénti rendszeres találkozóink a nyári szünet után szeptember 8-án. Hagyományainknak megfelelően kolbász sütéssel, vidám játékos versenyekkel (pl. fele sem igaz, zenei felismerő játék, sportversenyek gyerekeknek) örültünk ismét családjaink és gyerekeink találkozásának, a közös együttlétnek.

  

 


 

Első komatálal köszöntött egyesületi-babánk


Szeretet ízei

Az idén is csatlakoztunk a Szeretet ízei elnevezésű NOE programhoz. Útnak indultak az idei szeretetünk ízei is...

NOE közgyűlés

2021. szeptember 18-án Budapesten a NOE közgyűlésén képviseltük egyesületünket. Az elmúlt évben egyesületünkben végzett aktív, lelkes önkéntes munkájukért elismerő oklevélben részesült Beke Margit és Lovas Zsolt. Ezúton is köszönet családjainkért, fiataljainkért végzett tevékenységükért!
 
 

 

Csapatépítés parlagfűszedéssel

Ifjúságunk közösségi, csapatépítő programként parlagfüvet szedett, amit a jó munka jutalmaként egy kis fagyizással is egybekötött.


 

ÓRIÁS TURI

Augusztus 25-én  és 28-án óriási turkálót szervezett egyesületünk a raktárunkban összegyűl adomány ruhákból-cipőkből-játékokból.Tanévkezdés előtt reméljük sokaknak segített.
Köszönjük önkéntes munkátokat ezúton is!
 

 


 

 Önkéntesként - szabaidős program tartása a  Damjan táborban

 A görögkatólikus kispapok közel 20 éve szervezik meg szinte a semmiből a Damjan tábort a Dorcas kempingbe.

A táborba  ingyenesen vannak minden évben a sérült- mentális, fizikai, Down koros gyerekek, hogy egy hétre levegyék a család válláról a terhet. Délelőtti kézművesfoglakozás jókedvűen telt el. Szépen sütött a nap, a gyereke aranyosak, érdeklődők, a segítőik kedvesek voltak.

    


 Tudósítások az Életmese írói pályázatról díjátadójáról

Több helyi média is beszámolt az Életmese pályázat 2021. évi díjátadójáról. A cikkek itt olvashatóak.

...és itt vannak a képek ...

 


 

Nyári napközis tábor önkéntesmunka

 Július 19-én délelőtt a Bocskai István Általános Iskolába a városi napközis táborban jártak egyesületünk önkéntesei. Kézműves foglalkozást tartottak . Tojástartókat vittek, amiből tetrixet, vagyis kirakó játékot festettek a gyerekek, majd ollóval kivágták a sok érdekes formát. Népszerű volt ez a foglalkozás, szép alkotások születtek, amit magukkal vihettek a gyerekek, játszhattak vele.

Pénteken (július 23-án) játékos sorversenyt szerveztünk. Két csapat küzdött meg egymással. Kellemes napsütésben, jó időben versenyeztek a gyerekek. Vidám hangulatban telt az ügyességi sportvetélkedő is.
A galériához kattints a képre!
      

Egyesületünk az idei gyereknapját a Vekeri tónál tartotta

 

 Hagyományaink szerint különböző játékos állomáshelyek várták családjainkat a tó partja körüli séta ösvényen június 26-án. Családjaink végig haladva az állomásokon többek között pl. szabaduló szobai logikai feladatot, tik-tak bumm kérdés feleletes kvízt, puzzle játékot, ügyességi, türelmi és családi összefogást igénylő népi játékokkal szórakozhattak. A masszázs, vércukor- és vérnyomásmérés, valamint az arcfestés és a kézműveskedés sem maradt el az idei kínálatból sem. Minden állomáson meglepetés ajándék is várta a családokat. Tagságunk közel 350 tagja örült a viszontlátásnak és tölthetett együtt egy vidám, szép napot beszélgetve, játszva, gondtalanul. Az időjárás kegyes volt hozzánk, még a játék turit is megvárta, a finom ebéd is nyugodtan elkészült, és a többség még a jégesős zuháré előtt haza is ért…

Ezúton is köszönjük a KCSSZ (Kárpát medencei Családszervezetek Szövetsége) programunk megvalósításához nyújtott támogatását.

A galériához kattints a képre!


 

 Önkéntes vízosztás a hőségben

Egyesületünk több tagja is részt vett a nagy hőségben (jún.23-24) a Karitatív Testület és a városi vízművek segítségével megvalósított, a hőség elviselésére  a lakosoknak egy kis felüdülést nyújtó ivóvíz osztásában.
Egészségünkre!

 

 

 


             Magyar Élelmiszerbank Egyesület Szervezeti információs nap

 

2021. június 15-én a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Szervezeti információs napján voltunk Budapesten. Tartalmas beszámoló hallhattunk ahol többek között megtudhattuk, hogy a tavalyi év mentett élelmiszer mennyisége 8.252 tonna volt 7,07 Mrd Ft értékben. Örülünk, hogy mi egyesületünk is részese lehet ennek a nagyszerű munkának! A  kötetlen, jó hangulatú  találkozón Hadházi Ferencné és Radnainé Filep Ildikó képviselte egyesületünket.


 

Csatlakoztunk mi is az Összetartozásunk Tüze programhoz!

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség a tavalyi évben hirdette meg a trianoni békediktátum szomorú 100. emléknapján az Összetartozásunk Tüze programot.

A kezdeményezéséhez az elmúlt évben világszerte mintegy 2300 településről csatlakoztak magánszemélyek, civilszervezetek. Hat kontinensen több mint 6000 tűz lobbant fel.

Az idei évben a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége partnerszervezetként támogatta a programot. Egyesületünk is csatlakozott és június 4-én, a Nemzeti Összetartozás napján 20 óra 21 perckor  tábortüzet gyújtottunk a Széchenyi kerti református templom kertjében. Ezzel a lánggal is szimbolizálva a széttagoltságunk ellenére megvalósuló összetartozásunk.

A megemlékezésünkön szívhez szóló, lélekemelő beszédet tartott Radnai Béla.


 


Festés a Mentőállomáson

Egyesületünk is részt vett a Karitatív testület által kezdeményezett festésben 2021. június 3-án 
Országos Mentőszolgálat debreceni állomásán. Alig hittünk a szemünknek, hogy milyen szép lett festés után a mentők "garázsa".

 

 


    


 

                Mosolyvirágos Anyák napja                            

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük! (persze mind tudjuk, hogy édesapák nélkül ez nem lenne lehetséges...) Anno 2000-ben, mikor egyesületünk megalakult, azért lett Mosolyvirág a nevünk, mert úgy gondolkodtunk, hogy több gyerek, több mosoly. Kívánom minden anyukánknak (apukánknak), hogy éljenek meg minél több vidám, gondtalan, mosolygós időt gyermekeikkel. Legyen minél több örömük bennük, és egymásban!
Egyesületünk családjaitól - gyermekiktől, unokáiktól- érkezett alkotásokat küldjük online ajándékként szeretettel mindenkinek.

Sok kicsi sokra megy

 

 

           Továbbra is együtt egymásért!                                                                                                                              

Sajnos egyesületünkben is egyre több a beteg, sőt veszteségünk is van már. A betegeknek, családjuknak kitartást, jobbulást kívánunk. Hála orvosaink és az egészségügyben dolgozók megfeszített munkájának sok gyógyult, a víruson átesett tagunk is van. Egy tagcsaládunk biztató szavakat írt, kívánunk ezzel is minél előbbi felépülést, megtartó erőt!
 
 

Online NADE farsang

Az előző években mindig jótékonysági bállal űztük el a telet. Ott felvonulhattak és bemutatkozhattak vidám jelmezeseink is. Az idén erre nem volt lehetőségünk, így online farsangot rendeztünk. Nagy-nagy öröm volt számunkra, hogy minden korosztály képviseltette magát! Két családunk is volt, ahol a család minden tagja beöltözött farsangi jelmezbe! Gratulálunk vidámságukért, ötletességükért!
Bölcsiseink pedig azt sugallják, hogy lehet ezt nagyon fiatalon kezdeni...! (Kattints a képre!)


 

Napfényes erdei sétán vett részt a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete


Az egyesülethez olyanok is tartoznak, akik tizennégy gyereket nevelnek.

A házasság hetét a hagyományokhoz híven a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete (NADE) is megtartotta. A vasárnap véget érő programsorozat egyik tartalmas eseményeként az egyesület néhány tagja szombaton délelőtt a nagyerdei Leveles Csárdánál gyűlt össze, hogy megismerkedjenek az ottani létesítmények történetével, s élvezzék a napfényt és a harapnivalóan jó levegőt.

 

Öröklődő generációs értékek

A sétát Bécsiné Kléri Ágota egyesületi tag, könyvtáros vezette, aki a debreceni szórakozóhelyek históriájáról is beszélt a résztvevőknek az adott nevezetességekhez érve. Ennek megfelelően a kétórásra tervezett kiránduláson a vigadók, a Leveles Csárda, az itteni szállodák, továbbá a stadion, a Dobos-pavilon és a strand múltja is megelevenedett az előadásoknak köszönhetően.

A Napló helyszíni érdeklődésére Radnainé Filep Ildikó, a NADE vezetője azt is elmondta, hogy egész héten voltak programjaik, s a családok, házaspárok vetélkedhettek is. Erre nyolc pályázat érkezett, a témája pedig az volt, hogy milyen tárgyak őrzik a családban a házasság értékét, s az adott családnak milyen olyan tárgya van, ami generációkon át őrzi a családi értékrendet. Ezeket le kellett fotózni, s pár sorban leírni. A zsűri dolga nem könnyű, mivel mindegyik pályázat nagyon értékes – érzékeltette az elnök.

Megtudtuk azt is, hogy ezúttal tizenhárom jubiláló házaspárjuk van, ők elismerő oklevelet, pezsgőt és bonbont is kaptak ajándékba. Ugyanakkor mindenki, aki részt vett a szombati sétán, a régi Debrecent bemutató, megunhatatlan memóriajátékot is hazavihetett, mely kiváló időtöltés lehet a nagycsaládoknak is.

Olimpiai bronzérmes tag

A 2000-ben alakult NADÉ-hoz Hajdú-Bihar megyében 214 család tartozik mintegy 1200 személlyel, akik között három-, ötgyerekes, sőt tizennégy gyerekes család is van. Többek között Mikepércsen, Létavértesen, Balmazújvárosban és Hajdúsámsonban is élnek nagycsaládosaik.

Közülük a szintén NADE-tag Váradi János, az 1980-as moszkvai olimpia bronzérmes ökölvívója (lásd a fotó közepén) azt is elmondta a Naplónak, hogy rendszeresen tartanak programokat, főként a debreceni István úti református templomban találkoznak, így most különösen jóleső volt kimozdulniuk a nagyerdei napsütéses friss levegőre. Közben természetesen tartották a kellő biztonsági távolságot, és a maszkot is csak a fényképkészítés idejére vették le.

eredeti cikk


 

Családi vetélkedőre beküldött anyagok

 

 


 

Mi is a Házasság hete?

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. Egyesületünk is évek óta köszönti jubiláló házaspárjait.

 


 

 Egyesületünk komatálat kapott

Várjuk az első egyesületünkben ezután születendő újszülött babát, akit a népművészek által elkészített meseszép komatállal is szeretnénk köszönteni. Egyesületünk ősszel csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet komatál programjához. A régi szép szokást szeretnénk újjáéleszteni, amikor is egy közösség tagjai az újszülött családját segítendő,finom ételeket visz a kisbabás családnak.


 

                       "A Szeretet Ízei" program díjátadója Dinnyésen

 

2020. október 24-én szombaton első alkalommal került sor A SZERETET ÍZEI program átadó ünnepségére a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban. A NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) az elmúlt két évben csaknem 90 befőzőautomatával gazdagodott, amelyre a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete is pályázott és nyert egyet.
A meggy szezon idején került először "bevetésre". „Úttörő” befőző tagunk lelkesen mesélte, hogy milyen egyszerű vele a befőzés, hogy bele kell csak az üvegbe tenni a gyümölcsöt, kis cukrot rá, vizet és kész-16 üveggel egyszerre! Hittem is, nem is.

Az idén rekordtermésünk lett édesapám körtésében, így én is kikölcsönöztem a befőzőautomatát egyesületünktől. 100-nál több körtebefőttet, héjastól, héj nélkül citrommal, aztán ahogy belejöttem, körtelevet, lekvárt, fahéjasan, cukorral, cukor nélkül, stb. kísérletezve tettem el. És csak befőztem, és befőztem... Mert így szaporán ment minden, beállítottam az automatát, éjszaka lefeküdtem, reggelre csak ki kellett venni a kész befőttet!

A harmadik tagunk cékla, zöldség és egyéb finomságokat tett el. Az Ő szeretetét és a befőző iránti lelkesedését mi sem jelzi jobban, mint hogy egy óriás szatyrot varrt az automata készüléknek, hogy könnyebb legyen adogatni tagjaink között, szállítani. 

A befőzőautomatákkal eltett befőttekből a NOE szervezetei Dinnyésen mintegy 1200 üvegnyit ajánlottak fel rászoruló tagjaiknak. A befőttek sorára öröm volt rápillantani.

Izgalommal vittük Dinnyésre a befőtteket, hisz Debrecenből "csak " a fél országon keresztül zötyköltük őket. Nagy élmény volt a kis kupacunkat megkeresni a több száz befőtt között. Jó volt látni, hogy nem csak a mi Kissné Évink gondolt az esztétikus "egyenruha" megjelenésre, - azaz a kupakra mutatós pöttyös kis sapka is felkerült- hanem szinte mindenki igyekezett egyedivé varázsolni az ajándékát.

Nagyon izgulok,- személy szerint is- hogy a hosszú utat, az új technológiával készített befőtt kibírja, és jó ízeket hagyjon a megérkezésekor a megajándékozottak szájában, hiszen ezek a szeretet ízei!

Adni jó! Sokszor még jobb érzés is, mint kapni!

Köszönet a rendezvényért, a lehetőségért, hogy adhattunk, mások pedig kaphattak!

Ez így van jól!

 

Radnainé Filep Ildikó

   


 


 

 Az Életmese 2020 felolvasó és illusztráló verseny eredményei

 

 


 

 Lezárult a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete 6. Kárpát-medencei Életmese felolvasó- és illusztráló versenye.

Nagyon sikeresnek értékeljük minősítő versenyünket! A résztvevők száma és területi megoszlásának áttekintése után ráébredtünk, hogy jövőre is meghirdetjük online is, (még ha mellette "élőben" is megrendezhetjük majd) mert így olyan messzi vidékekről is be tudtak csatlakozni, ahonnan másként nem vennének részt versenyünkön Debrecenben.
Változatlanul az a minősítő versennyel a célunk, hogy minél többen olvassák az immár 12. éve kiadott Életmese kötetünket, amiben minden évben a legszebb igaz családi élet történetek kerülnek be a Kárpát-medencéből.
 
Köszönjük a KCSSZ ( Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége) és a Családlánc tagjainak segítségét versenyünk népszerűsítésében.
A csatolt gyors statisztika tükrözi, hogy honnan, hányan vettek részt.
A zsűri jelenleg hallgatja a 116 videó felolvasást, és értékeli a 182 rajzot a 4 korcsoportban. 
A jövő héten lesz eredményhirdetés.

Komatál közösségi nap

 Október 14-én a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni egyesülete a Nemzeti Művelődési Intézettel komatál közösségi napot szervezett, - azzal a nem titkolt szándékkal-, hogy ezt a régi szép hagyományt újraélessze,terjessze minél több közösségben. Nemcsak az újszülött babák, és családjuk segítése a cél, hanem a mikroközösségek egymást segítő, egymásra figyelő közösségének erősítése is. 
A tartalmas programon a régi szép hagyomány ismertetése mellett jógyakorlatokat és tájjellegű receptekkel is gazdagodhattak a résztvevők.
Jelen voltak a vendéglátókon kivül:
Hajdúdorog
Nyíregyháza
Miskolc
Tiszavasvári nagycsaládos egyesületének vezetői és képviselői, valamint a NOE Felső-Tisza Régiójának vezetője.
 
 

Emlékeink doboza: videón és rajzokban várják az Életmeséket


Szerző: DEHIR.HU | info@dehir.hu Közzétéve: 2020.10.16. 07:35 | Frissítve: 2020.10.16. 16:45

Debrecen - Október 25-ig lehet beküldeni az egy-másfél perces videókat, illusztrációkat.

 

 

Vaskos kötetet tart a kezében Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke.

Az Életmesék írói pályázat idei versenyén legjobbnak talált százötven írást olvashatjuk a több mint ötszáz oldalon.

- A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közösen tizenkettedik alkalommal hirdettük meg a pályázatot, változatlanul azzal a céllal, hogy őseink, családjaink történeteiből erőt, gondolatokat és megoldásokat találjunk mai világunk kérdéseihez, általuk is megtaláljuk helyünket, őrizzük és továbbadjuk emlékeinket.

Szüleink, nagyszüleink, őseink példája, mint a világítótornyok fénye, irányt mutathat mindennapjainkban.

Megtudjuk, hogy minden esztendőben rengeteg pályázat érkezik, valóban a Kárpát-medence minden pontjáról. Gyermekek és emlékidéző idősek egyaránt elküldték írásaikat, változatos témakörökben. Elég csak a címeket böngészni, azokból pedig kiderül a földrajzi sokszínűség is: A székely gyerek idegen nyelvet tanul; Nagymamám és Kodály Zoltán találkozása; A mencshelyi csipkeverés; A kormányzó kézcsókja; Halak úsznak a fürdőkádban; Vonatablakból a bácskai táj; Kunhalom; Keszegér-parti búvóhely; Budai papám; Hencidától Boncidáig.

Az emlékek dobozából valóban elénk tárul, miként éltek, miként élünk a Kárpát-medencében.   

- A pályázat eredményhirdetését a korábbi években a Parlamentben tartottuk, a koronavírus-járvány miatt azonban idén erről a csodálatos ünnepségről is le kellett mondanunk - indokolja Radnainé Filep Ildikó, hogy miért ez a nagy vendégjárás a debreceni lakásában. - Aki el tud jönni, itt kapja meg a könyvet, a szép díjat, oklevelet, másoknak a rokonok, ismerősök veszik át az elismeréseket, és az ő segítségükkel jutnak el a díjazotthoz. Át kellett alakítanunk a hatodik éve sikeresen zajló Életmese-felolvasó verseny kiírását is: a Debreceni Művelődési Központ Kossuth utcai épületében tartott tömegrendezvényt sem lehetett megtartanunk, helyette online versenyt hirdettünk, s október 25-ig várjuk az egy-másfél perces videókat, illusztrációkat. A versenymunkának mindenképpen egy idei, vagy a korábbi esztendőben megjelent Életmese-kötetben megjelent történetet kell illusztrálnia. A beküldési határidőt ahhoz igazítottuk, hogy az őszi szünetben még legyen idő a munka elkészítésére.

Íme a versenykiírások

A „Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete tovább bővíti tizenkettedik éve sikeresen folytatott Életmese írói pályázat kezdeményezését, ezért meghirdeti a VI. Kárpát-medencei online Életmese felolvasó- és illusztráló versenyt

A felolvasó verseny leírása:

A kialakult vírushelyzetre való tekintettel, az idei évben versenyzőinktől 1-1,5 perces videót várunk (az egyértelmű beazonosítás érdekében kérjük a videó név, korcsoport és a település elmondásával kezdődjön), melyben egy szabadon választott részletet kell felolvasniuk az eddig megjelent (a www.mosolyvirag.hu/életmese weblapról tölthetők le), bármelyik Életmese-kötetből. 

A zsűri a versenyzőket korcsoportonként minősíti.

Az illusztráló verseny pályázati feltételei:

A versenymunkának mindenképpen egy Életmese kötetben megjelent történetet kell illusztrálnia. A pályázó adatai mellett kérjük feltüntetni az illusztrált életmese megjelenési évét és oldalszámát is. Az online beküldött művek legjavát a szervezők a www.mosolyvirag.hu weblapra, illetve a Mosolyvirág NADE - Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete facebook oldalára töltik fel.

A jelentkezéseket az alábbi korcsoportokban várjuk:
1. korcsoport: alsó tagozat,
2. korcsoport: felső tagozat,
3. korcsoport: 15 és 33 éves kor közöttiek,
4. korcsoport: 34 év felettiek.

Minden résztvevő minősítő elismerésben részesül (arany, ezüst, bronz)

A videókat vagy rajzokat a jelentkezési lapokkal együtt kérjük október 25-ig az eletmese2020@gmail.com email címre elküldeni!

A zsűri október 30-ig meghozza döntését, melyet november 5-ig honlapunkon és facebook oldalunkon közzéteszünk.

Az érdeklődők a pályázat további részleteiről a 
+36-20/312-8584 vagy +36-20/455-8233 mobilszámon kaphatnak tájékoztatást.

A felolvasó és az illusztráló versenyre a jelentkezési lap a www.mosolyvirag.hu/életmese honlapon megtalálható.

A cikk eredetije itt olvasható ...


 

 

Adatlap a felolvasó versenyhez                                                   Adatlap az illusztrációs versenyhez


 

Az idei Életmese kötetbe került pályázók

Örömmel jelentjük, hogy a 2020 Életmese kötete - amely immár 12. a sorban - elkészült. Digitálisan elérhető itt. Az alábbi pályázók írásai kerültek be az idei kötetünkbe.
Gratulálunk a kötetbe válogatott írások szerzőinek!
 
 

        Önkéntesek festettek a Derék utcán

A Karitatív Testület kezdeményezésére 07.09-én 100 önkéntes részvételével a Derék utca 22. szám alatti épület lépcsőházát festettük ki.  Az épületben átmeneti szállót működtetnek, és szociálisan rászorulók élnek. Egyesületünk brigádja az 5. emeleti folyosót varázsolta szebbé.


               Kézműves táborban jártunk

Július 7-8-án a városi nyári napközis táborban jártunk, ahol a gyerekeknek kézműves foglalkozást tartottunk.

 

Szívesen fűztek gyöngyöt, készítettek pom-pomot és manósapkát, papírból rózsát hajtogattak, de olyanok is akadtak akik a szinezést választották.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 TOMI termékek vásárlásával 10 forinttal támogatható a NOE

Aki 2020. júliusában a 60 mosásos TOMI mosószerből, a 42 mosásos kapszulából és az 54 mosásos mosóporból vásárol, 10 forinttal támogatja egyesületünket. A támogatás az alábbi áruházláncokban működik: METRO, AUCHAN, PENNY, SPAR, INTERSPAR, TESCO, ROSSMANN, Eurofamily, COOP, CBA, AZÚR, REÁL.

Kérünk mindenkit, hogy a jól ismert TOMI termékek vásárlásával támogassa egyesületünket!

És szóljatok a szomszédnak is!


Kedvezményes belépő NOE tagoknak a debreceni Állatkertbe

A debreceni Állatkert új kedvezményt biztosít 2020. május 30-tól a NOE (Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete) tagjainak, azok  gyermekei számára.
A tagkártya felmutatásával a tagkártyán lévő gyermek létszám erejéig az 1.600 Ft-os gyerekjegy 1.000 Ft -ba kerül a NOE tagok gyermekei részére.
 

              Nagycsalád – egy életérzés! | NOE

Márciusban volt 13 éve, hogy férjemmel megismerkedtünk, egy munkahelyen dolgoztunk Debrecenben. Eleinte kb. 50 km-re laktunk a másiktól, de mire végre közelebb költöztünk volna egymáshoz, addigra ő munkahelyet váltott és kamionozni kezdett. Így még tovább nőtt a távolság, de ez nem jelentett akadályt. Nem nagyon beszélgettünk arról, hogy hány gyermeket szeretnénk, ám abban egyetértettünk, hogy ha az első gyermekünk lány lesz, akkor az én keresztnevemet kapja, ha fiú, akkor pedig az övét.

2010-ben megszületett első gyermekünk Edina, majd 2,5 év múlva a 2. lányunk Nóri (2013), rá 2 évre, pedig az első fiúnk Zsoltika (2015), s akit a szülés pillanatáig el se hittem, hogy kisfiú. Majd 1,5 év múlva Viki (2016) érkezett, szintén 1,5 év múlva megérkezett Matyi (2018) és azt követően 2019. novemberében Ilike. Mind a 6 gyermekünkkel nem volt az a klasszikus otthonülős, „nyugodtan várjuk a gólyát” várandósság. Sokat kirándultunk, összekötöttük a munkát és a szórakozást.

Sokan meglepődnek, amikor meglátják, hogy mennyi gyerkőc vesz körül minket. Nézik, számolgatják őket, s van, akit nem hagy nyugodni a kíváncsiság és megkérdezi, hogy mindegyik gyerek saját, terveztük-e őket. Ha megyünk valahova, általában viszünk mindenkit, nem is tudnánk ezt másképp elképzelni. Gyerekeinknek elsősorban az egymás szeretetét és az összetartozás érzését tanítjuk és azt, hogy legyenek tisztelettudóak. Ahogy idáig tapasztaltuk, ez többé-kevésbé sikerül is. Persze vannak vitás helyzetek köztük, de olyankor egy kis „mediátori” közreműködést követően a bocsánatkérést általában ölelés és közös puszi követi. Ha valamilyen oknál fogva mégsem együtt megyünk valahova, akkor nagyon hiányolják a hiányzó testvér társaságát. Keresik, kérdezik, hogy miért nem jöhetett velünk, illetve ha kapnak valamit, maguktól tudják, hogy az otthon maradtakkal is meg kell osztani amit kaptak. A boltban úgy pakolnak a nagyobbak, hogy számolják, hogy annyit vegyünk, hogy mindenkinek jusson.

Van, amikor nehéz… Van, amikor csendesek vagyunk, van hogy hangosak, van hogy akárhová nézünk rendetlenség van, de inkább hangosak és izgő-mozgók legyenek, hisz így fejlődnek ismerkednek az ismeretlennel. Rajzolnak a falra és büszkén mutatják. Nos, erre mit tud mondani az ember? Számítottunk rá, fehérek a falak . Több, mint 1 évig hordtuk Edinát iskolába Hajdúböszörményből Debrecenbe, mert sajnos elhúzódott az építkezés. 8 hónapja, nagy pocakkal sikerült beköltöznünk a saját lakásunkba. Nem lehet elfelejteni azt az örömet, amikor kinyílt a lakás ajtó, és a gyerekek először lépték át a küszöböt és néztek szét. Nem gondoltuk volna, de a lakásunk a korábbi közös munkahelyünktől, ahol megismerkedtünk csak pár lépésre van.

Abariné Vass Edina, Abari Zsolt
Edina, Nóri, Zsolti, Viki, Matyi és Ilike
Debrecen
Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

eredeti cikk ...


 

 


 

            Kárpát-medence kedvenc receptjei                                                                                   

A KCSSZ elnöksége szeretné összegyűjteni a Kárpát-medence kedvenc receptjeit, melyet gyűjteménybe rendezve el tudunk juttatni majd minden régióba. Osszuk meg egymással kultúránknak ezt a fontos és meghatározó szeletét is!

Ehhez kérem a segítségeteket, kérlek benneteket, hogy a tagszervezetek segítségével keressük meg az egyes régiók jellegzetes, kulináris ételeit, amellyel hozzájárulhatunk, hogy megkönnyítsük tagcsaládjaink mindennapi életét ebben a nehéz életszakaszban, amelyben mindannyian érintettek vagyunk.

A recepteket beküldők között tartós élelmiszer csomagot osztunk, sorsolunk ki. (Csak akkor sorsolunk, ha nagyon sok recept beküldő lesz)
A nademosolyvirag@gmail.com-ra küldjétek az étel javaslatot, és a receptet.
 

  
A recepteket beküldők átvették egyesületünktől az ajándék csomagjaikat.

NOE Himnusz

Fogadjátok sok szeretettel a NOE Himnuszát.
 
Egyesületünk összetartozását mutatja, amikor rendezvényeinken, gyakran egymás kezét megfogva elénekeljük a NOE Himnuszát. Bármilyen nehézségek is érnek Bennünket összetartozunk, egy nagy család vagyunk határokon innen és túl, és a család a legnagyobb megtartó erő!
Most egy ideig nem találkozunk, elmaradnak a programjaink a közös ének. Éppen ezért, fogadjátok most Tőlűnk nagy szeretettel a NOE Himnuszát, hogy ebben a közösségben is együtt lehessünk és bátorítsunk másokat is a bajban.
                                                              Kardosné Gyurkó Katalin                 
                                                                                           NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) elnök
 
Külön büszkeséggel tölt el, hogy egyesületünkből két családunk is szerepel a videón: A Gyarmati család és a Tarr család!
Nagyon büszkék vagyunk rájuk, köszönjük!!!
                                                                                    Radnainé Filep Ildikó                  
NADE (Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete) elnök
 

Életmese pályázati felhívás

Április 20-ig meghosszabbítottuk a beadási határidőt!

 

Tisztelt Leendő Pályázatíró!

 
Életmese írói pályázatunkat 12. éve hirdetjük meg a Kárpát-medencében minden korcsoport számára (4 kor szerinti kategóriában). A zsűri által a legjobbakat kötetben is megjelentetjük, honlapunkon is megtalálhatók. (mosolyvirag.hu) Júniusban az Országházban van a díjkiosztó ünnepség.
Mindenkinek van családi története.Ha leírja, beküldi pl.mások számára is tanulságként, példaként szolgálhat.
 
Üdvözlettel: Radnainé Filep Ildikó
 egyesületi elnök  
     

 

 

felvidek.ma

A családi összetartozás és a szeretet ereje az
Életmesékben


Mindenkinek van családi története. Ha leírja, beküldi, mások számára is tanulságként, példaként szolgálhat. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete az Életmese írói pályázatot immár 12. éve hirdeti meg a Kárpát-medencében minden korcsoport számára. A zsűri által legjobbnak vélt írásokat kötetben is megjelentetik. Radnainé Filep Ildikó egyesületi elnökkel beszélgettünk.

Érkeztek már be pályázatok?

Igen, már legalább száz körül, de még többre számítunk, hiszen mindig mindenki az utolsó pillanatra hagyja. Most lehetne még bekapcsolódni. Hátha ez a bezártság is kedvet ad ahhoz, hogy belefogjanak az írásba.

Milyen pályaműveket várnak?

Az igaz történeteteket várjuk a családoktól. A szülők, nagyszülők, dédszülők igaz elbeszéléseit. De akár a kicsi korból származó emlékeiket is feldolgozhatják a felnőttek, hiszen minden korosztály bekapcsolódhat. Lehet ez vidám vagy szomorú esemény.

Életmese pályázat – egy korábbi díjazott (Fotó: Felvidék.ma archív)

Minek örülnek a leginkább?

Általában nagyon jó, ha a családi összetartozásról, a szeretet erejéről szólnak ezek a szép történetek. Természetesen minden leírás nem szólhat erről, van nagyon sok háborús, nagyon nehéz helyzet megéléséről szóló elbeszélés, például a kitelepítéssel kapcsolatban. Ugyanakkor ezeknek is lehet pozitív kicsengésük. De szívesen olvasunk a népszokások átadásáról, a hagyományőrzésről.

Mi javasol, hogyan fogjanak neki a pályamunkáknak?

A legfontosabb része a beszélgetés. Sokat kommunikáljanak, mert közben olyanra bukkanhatnak, amiről eddig nem tudtak a családban. De az is lehet, hogy egy-egy étkezésnél sok szállóigére fény derül, s ennek is utána lehet járni. Az is lehet, hogy egy régi fényképet vesznek a kezükbe, s arról kérdezgetnek. Felidéződhet egy történet egy régi kiskanálról, csészéről vagy egy abrosz, vagy csipke, bármilyen tárgy is felidézhet ilyen történeteket.

Életmese pályázat – egykori díjazottak (Fotó: Felvidék.ma archív)

Műfajilag mit javasolnak?

Előfordult már, hogy interjú formájában írták le a történeteket. Most a karantén idején, ha telefonon beszélgetnek a nagyszülőkkel vagy a dédszülőkkel, azt is fel lehet dolgozni. De irodalmi szempontból nincs kikötve, hogy esszé, interjú, riport, novella legyen-e az alkotás.

Április 10-e a beérkezési határidő. Az írásokat elektronikusan várják az eletmese2020@gmail.com e-mail címre. Aztán mi történik?

A jelen helyzetben ez nagyon érdekes lesz, mivel a zsűri eddig mindig összeült, s úgy értékelt, döntött arról, hogy mely történet jut a kötetbe, s melyik kap díjat is. Most nagy valószínűséggel valamilyen online felületen tanácskozunk majd.

Életmesék könyvben (Fotó: Felvidék.ma archív)

Eddig minden évben könyvet is megjelentettek az írásokból. Ezekből kik kapnak?

Mindenki megkapja, aki beküld egy-egy történetet, s fel is lesz benne tüntetve az alkotó neve és a település, ahonnan beküldte az írást. Azért is, hogy lássa, ha az övé nem került be, akkor legközelebb milyen minőségű írásokat várunk. Innen meríthet ötleteket, a kiadványok egyébként megtalálhatók a honlapunkon.

Az eredményhirdetésről és a díjkiosztásról talán még korai szólni. De mégis, mit terveznek?

A nyár elején a magyar parlament épületében szoktuk tartani az ünnepélyes díjátadást. Most még nem tudjuk, hogy ez mikor lesz, de megvalósítjuk, amint lehetséges lesz. Az biztos, hogy május 15-én a honlapon kihirdetjük az eredményt, s ott olvasható lesz, kinek a munkái kerülnek a kötetbe és kik kapnak díjat.

Életmesék pályázat díjátadása Budapesten (Fotó: Felvidék.ma archív)

Igazgatóhelyettesként is tevékenykedik az egyik általános iskolában. Hogyan küzdenek meg a távoktatással?

Úgy tűnik, hogy most még a gyerekek és a szülők is bírják a terhelést. De a harmadik héten már zúdulnak a leckék a gyerekekre. A szülőknek megkönnyítettük, hogy mindent egy felületen kapnak, hogy átláthassák a feladatokat. Szerintem a pedagógusok kreatívak, sok online tartalom elérhető. Most az a felelősségük, hogy a legoptimálisabban az adott céljaiknak megfelelő tartalmakat válasszák ki. Bízom a kreativitásunkban, a szülők és a gyerekek hozzáállásában, hogy ezt a helyzetet is megoldjuk, s úgy élik meg, hogy ez egy pozitív próbatétel, hogy együtt énekelhetnek, alkothatnak otthon.

Bízzunk benne, hogy közben az életmesék is megszületnek…

Igen, mindent meg lehet csinálni, a közös akarat és az együttműködés nagyon fontos. Mindenkit arra biztatok, hogy használja ki ezt a maradj otthon helyzetet, beszélgessenek sokat és írják le, amit hallanak.


 

 

Magzatgyermek Világnapja

Március 25: a Magzatgyermek Világnapja!

Jeles nap ez a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének életében, hiszen március 25-én, a Magzatgyermek Világnapján a szervezeteink rendszeresen emelnek szót a megfogant, még meg nem született gyermekek védelmében. Idén a járványhelyzet miatti korlátozások következményeként a megszólalások talán halkabbak, de a jelentőségükben minden eddiginél erőteljesebbek lesznek. Egy szemmel láthatatlan, de annál veszélyesebb ellenséggel kell most a kismamáknak, a családoknak felvenni a küzdelmet. A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének elnöksége arra kér minden kismamát, leendő apukát és nagyszülőket, hogy ezekben a nehéz hetekben még az eddigieknél is jobban, körültekintőbben járjanak el a hamarosan megszülető gyermekek védelmében. Kövessék mindenben a szakemberek, az orvosok, védő- és szülésznők, valamint a járványügyi szakemberek tanácsait, útmutatásait.

Most ők a mi magzatvédő hőseink! Köszönet érte!

Jótékonysági-tavaszváró és jubileumi bál

20 éve alakult meg a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete! A hagyományos jótékonysági -tavaszváró bálunkon nagyon jó hangulatban ünnepeltek a tagcsaládok.

Képek a bálról...


 

                     Húszévesek lettünk

Egyesületünk 2020. február 22-én a jótékonysági, tavaszváró bálján ünnepli fentállásának 20. születésnapját. A 20 évet nehéz összefoglalni, de talán ízelítőt kaphatunk a sok-sok programról, együtt töltött időről a kisfilmből.

videó


 

  IV. Kárpát-medencei Életmese felolvasó- és illusztráló verseny

Óriási érdeklődés és nagyszámú versenyző részvételével zajlott  a IV. Kárpát-medencei Életmese felolvasó- és illusztráló verseny október 7-én a Debreceni Művelődési Központban.

A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete tovább bővítette a tizedik éve sikeresen folytatott Életmese írói pályázat kezdeményezését. Arra gondoltak, hogy a szülők, dédszülők igaz élettörténeteit ne csak megírják pályázóik, majd azok legjobbjait kötetbe szedve megjelentessék, hanem arra törekednek, hogy ezeket az igaz meséket minél többen olvassák, rajzaikban éljék is meg.

Ezért hirdették  meg immár negyedik éve a felolvasó- és illusztráló versenyt minden korcsoport számára.

Az idén az illusztrációs versenyre 3 országból 82 alkotás érkezett, 12 településről. A Kárpát-medencéből 26 rajzot küldtek be. A díjátadóra a felolvasó verseny megkezdése előtt került sor.

A felolvasó versenyre 113-an jelentkeztek. A legfiatalabb 7 éves, a legidősebb 72 éves volt. 4 ország versenyzői közül a felvidékiek teljesítményét, felkészültségét dicsérte meg külön is a zsűri. Először köszönthettek a Kárpátaljáról is versenyzőt. Határon túlról összesen 32 fő érkezett.

Minősítő verseny lévén, minden versenyző minősült, tehát arany, ezüst vagy bronz fokozatban részesült. Csillogó szemek örültek a sok jutalomkönyvnek, ajándéknak.

A Vörösmarty Mihály Általános Iskola é AMI diákjainak hangulatos műsora tette még teljesebbé ezt a színvonalas rendezvényt.

eredmények


 

I. Kárpát-medencei Életmese felolvasási- és illusztrációs verseny

6 évvel ezelőtt

Egyesületünk újabb kezdeményezése az I. Kárpát-medencei Életmese felolvasási -és illusztrációs verseny sikerrel lezajlott a hétvégén.
Köszönet mindenkinek, aki eljött versenyezni, vagy segített a rendezvényünkön!

A Debrecen TV-ben elhangzott riport:

Életmesékből tartottak felolvasást Debrecenben

Címkék: programok

Több bejegyzés

Nagy pályázataink

 


 

TÁMOP-6.1.2/11-1-2012-0953

7 évvel ezelőtt

TÁMOP-6.1.2/11-1 -2012-0953

Élj egészségesen - „Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének pályázata 

 

Címkék: pályázat

Több bejegyzés

Hírünk a médiában

Gyermekjogokról tanácskoztak

3 évvel ezelőtt

– A gyermeknek joga van anyához és apához, valamint ahhoz, hogy családban növekedjen fel – hangsúlyozta köszöntőjében Ulicsák Péter, Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára a szervezet keddi gyermekjogi konferenciáján Debrecenben.

Életmese pályázat - a rádióban

7 évvel ezelőtt

Budapest, 2014. június 12., csütörtök (MTI) - Átadták a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete Életmese című pályázatának elismeréseit csütörtökön a Parlamentben.

Címkék: sajtó

Több bejegyzés

Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
                   4031, Debrecen, Angyalföld tér 11. | Tel./fax: +36 20 312-8584 |E-mail: rildiko59@gmail.com

Minden jog fenntartva! 2014  Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete  |  Powered by GridGuyz | Készítette: megaweb