Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete 
Együtt könnyebb!

 

Adószámunk: 18559547-1-09

Számlaszámunk: 60600084-10022276

Üdvözöljük honlapunkon!
Üdvözöljük honlapunkon!
Bízunk benne hogy minden kérdésére választ talál honlapunkon és ne feledje: Együtt könnyebb!
Segítünk ahol tudunk!
Segítünk ahol tudunk!
A Kárpát-medencei Nagycsaládosok szervezetének tagjaként célunk a családosok segítése! Amennyiben kérdése van, vegye fel velünk a kapcsolatot!
Elérhetőségeink:
Elérhetőségeink:
Cím: 4031 Debrecen, Angyalföld tér 11.
Tel./fax: +36 20 312-8584
E-mail: debreceninagycsaladosok@gmail.com

 Támogatóink:

Köszönetnyilvánítás

A Mosolyvirág

Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete családjai hálás köszönetüket fejezik ki Nagy Róbertnek, (Kajás Robinak) és vásárlóinak, amiért önzetlenül támogatják egyesületünket! Az „Egyen, hogy másnak is legyen!” mozgalom elindításával Robi egy Magyarországon teljesen újfajta adományozási módot honosított meg, melynek lényege, hogy minden, a www.kajasrobi.hu weboldalon leadott menürendeléssel a megrendelő/vásárló 100 Ft-tal támogatja az általa kiválasztott civil szervezetet, alapítványt. Nagy Róbert egyesületünk legbőkezűbb támogatója, már idén is 100.000 Ft-ot utalt a megrendelések után számunkra.

Főoldal

Aktuális hírek

 XVI. Életmese írói pályázatának díjátadó ünnepsége a Református Kollégium Oratóriumában 2024. június 15.

A 2009 óta folyamatosan minden évben kiadott Életmese kötetbe a zsűri által legjobbaknak ítélt történetek kerülnek.
Az idei pályázatunkra a korábbi évektől kevesebb pályázatíró küldte el történetét. 227 fő. Viszont nagyon sok olyan írónk akadt, aki több írását is beküldte pályázatunkra, így az írások száma megközelítette a félezret. A kötetünkbe az idén a pályázatírók közel harmada került be. A legtöbb pályázónk hazai 76 %. Határon túlról a legtöbb írás Felvidékről érkezett 10 %, ezt követi szorosan Erdély 9 %, majd Délvidék 5 % és 1 pályázónk volt Ukrajnából. Korosztályok szerint a 4. korcsoportból kaptuk a legtöbb írást, ez érthető is, hiszen ott a legtöbb élettapasztalat, megélt történet. A többi korcsoporti létszám viszonylag egyenletesen oszlott meg. Talán a korábbi évekhez képest az 1. korcsoport, azaz az alsós gyerekek aktivitása némileg csökkent, de a felsős, középiskolás és fiatal felnőtt korcsoport a korábbi évekhez hasonló számban képviseltette magát pályázatunkon.

A képek linkjei itt találhatóak


 

 Gyermeknap Hármashegyalján

Nagyon jól sikerült az ez évi gyermeknapunk is több mint 300 résztvevővel. Akivel beszélgettem, mindenki azt mesélte, hogy milyen jól érezte magát, örültünk a Zsuzsi Erdei vasúttal utazhattunk ki a helyszínre. Nagyon köszönöm a sok sok önkéntes munkát! Volt ugrálóvár, csillámtetoválás, arcfestés, hajfonás, fincsi ebéd friss péksütivel, túra, focibajnokság. Sok szorgos kéz segítségével jöhetett létre a mai szuper napunk.
Az összefogásról és a jó érzésekről szólt ez a nap!

1.kép 2.kép 3.kép 4.kép 5.kép 6.kép 7.kép 8.kép 9.kép 10.kép 11.kép 12.kép 13.kép 14.kép 15.kép 16.kép 17.kép 18.kép 19.kép 20.kép 21.kép 22.kép 23.kép 24.kép 25.kép 26.kép 27.kép 28.kép 29.kép


 

Már minden díjazottat és kötetbe került pályázónkat személyre szabott email-ben értesítettünk, és várjuk szeretettel, de szeretnénk, ha rajtuk kívüliek is megtisztelnék a díjátadónkat!

Az ez évi kötet


 

Június 4. a Nemzeti Összetartozásunk napja 

20:24 perckor már égtek az összetartozás lángjai a templomkertben. A Rákóczi Szövetség elnöke, Nagy Sándor vendégünk szavaival emlékeztünk meg a fájó múltról, ami 104 éve a jelenünk. Sajnos nem ért véget az Ukrajnában dúló háború, így annak mielőbbi befejezéséért ezek a lángok idén is a Béke Tüzei is.

Köszönöm szépen azoknak, akik eljöttek erre az eseményre.


 

 NOE díjátadó 

04.27-én tartotta a NOE a díjátadó ünnepségét, ahol tagszervezeteinek jelöltjei kaptak elismerést a sok önkéntes munkájukért. Köszönjük a NOE-nak ezt a szép gesztust! A mi jelöltjeink: Medgyesi Zita elnökhelyettes asszony leköszönése alkalmából a 24 éves munkáját megköszönve NOE díjban részesült, Dr Huszti László, és Vagyas Zsuzsanna elismerő oklevelet kapott az Életmesék zsűrizésének évek óta fáradhatatlan munkájukért.

Köszönjük szépen önzetlen munkájukat!

 

 


 

Mosolyvirág NADE közgyűlés

A testület elfogadta a tartalmi, pénzügyi és a közhasznúsági jelentést is. Programokban, adományokban gazdag évet zártunk, az ez évi további tervek is egyhangúlag elfogadásra kerültek.


 


Életmese írói pályázati felhívás

Életmese írói pályázatunkat 16. éve hirdetjük meg a Kárpát-medencében minden korcsoport számára (4 kor szerinti kategóriában). A zsűri által kiválasztott legjobb írásokat könyvben is megjelentetjük. Az előző köteteink a  honlapunkon is megtalálhatóak. (www.mosolyvirag.hu) Júniusban tervezzük a díjkiosztó ünnepséget.
Mindenkinek van családi története. Ha leírja, beküldi pl. mások számára is tanulságként, példaként szolgálhat.
Csatoltan küldjük pályázati felhívásunkat. Aki tudja, az az online adatlapot töltse ki a pályázat beküldésével, de természetesen szeretettel fogadjuk a hagyományosan kitöltött adatlappal érkező pályázatokat is!
Üdvözlettel:
Beke Margó egyesületi elnök és Radnainé Filep Ildikó egyesületi elnök helyettes
 
 
 
   adatlap online kitöltő link                                                     adatlapletöltés az írói pályázathoz...

 Résztvehettünk A Kőszívű című musical bemutatóján

Péntek este egy nagyszerű lehetőséget kaptunk a Ypsylon Média Kft. -től. A Kőszívű- A Baradlay-legenda Főnix Arénás előadásán folyamatosan egy kis reklám filmet vetítettek le Egyesületünkről, egy lehetőséget, hogy Szabó László Ypsylon Média Kft. vezetője nagyon kedves szavakkal mutatta be az Egyesületünket a nagyközönségnek, egy lehetőséget, hogy néhányan megnézhettük az előadást.

Hálás köszönet a szpot elkészítéséért, egyesületünk munkájának ez általi elismeréséért, bemutatásáért, támogatásáért.

 

 

 


 

 Káprázatos műsor, önkéntesek köszöntése, tombola-értékes nyereményekkel, szuper zene - tánc és a sok sok nevetés, jókedv, öröm, feltöltődés.

Mert családban élni jó, nagycsaládban még jobb!


 

  

 Mikulás nap

 Egyesületünk ma tartotta Mikulásnapi programját a Sziget-Kék játszótéren. Több érdekes és ügyességi játékkal készültek segítő családjaink, és sok friss gyümölccsel, édességgel tudtuk megajándékozni családjainkat. A gyerekek nagy örömére a Mikulással is találkozhattak, Köszönöm a sok segítséget, és örülök, hogy jól érezhettük magunkat!

kép1 kép2 kép3 kép4 kép5 kép6 kép7 kép8 kép9 kép10 kép11 kép12 kép13 kép14 kép15 kép16 kép17 kép18 kép19 kép20 kép21 kép22 kép23 kép24 kép25 kép26 kép27 kép28 kép29 kép30 kép31 kép32 kép33 kép34 kép35 kép36 kép37 kép38 kép39 kép40 kép41 kép42 kép43 kép44 kép45 kép46 kép47 kép48 kép49 kép50 kép51 kép52 kép53 kép54 kép55 kép56 kép57 kép58


 

Lezajlott IX. Kárpát-medencei felolvasó- és illusztráló verseny
Olvasni jó és érdemes ebben a kütyüs-életben is!

   A 15 éve tartó Életmese írói pályázat folytatását, kibővítését a IX. Kárpát-medencei Életmese Felolvasó- és Illusztrálóversenyt 2023. október 28-án tartották a DEMKI Ifjúsági Házban.
A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete minden év elején írja ki írói pályázatát, ahol a családok életben megtörtént „meséit” várják. Korhatár nincs, a 6 évesektől a 96 évesekig bárki írhat. Az igaz családi történetek zsűri által kiválogatott legjobbjaiból nyárra kötet jelenik meg. A cél, hogy ne csak íródjanak ezek a történetek, hanem minél többen olvassák is, ezért ősszel immár 9. alkalommal hirdették meg a felolvasó és illusztráló versenyt. A felolvasóverseny személyes megjelenéssel az Ifjúsági Házban zajlott le óriási részvétellel, ami mögött nem maradt el az illusztrációs verseny sem. A résztvevők és a kísérő tanárok, szülők megtöltötték a ház két nagy termét, színház termét és több kisebb termet is. Harmadik éve online is egyre többen csatlakoznak távolabbi településekről és a Kárpát-medence erdélyi, felvidéki és délvidéki részeiről.

Az illusztráló versenyre beérkezett 188 alkotás többsége hazai, 38 alkotás határon túli. A legaktívabbak az 1. korcsoportba tartozó pályázók, azaz az alsós tanulók. A felolvasó- és az illusztrációverseny hazai résztvevői Debrecenen kívül 20 településről érkeztek: Hosszúpályi, Nyírbátor, Encsencs, Ebes, Hajdúszoboszló, Vámospércs, Fülöp, Hajdúszovát, Karcag, Berettyóújfalu, Bakonszeg, Mikepércs, Hajdúsámson, Hajdúhadház, Nyírtelek, Tiszagyulaháza, Derecske, Hajdúböszörmény, Polgár és Mátészalka.

A négy korcsoportban (alsósok, felsősök, fiatal felnőttek és szeniorok) induló összesen 118 olvasót 11 főből álló zsűri minősített. Az olvasók arany, ezüst vagy bronz minősítésben részesültek. A zsűri értékelésében kiemelte, mennyire jó, hogy ennyien olvasnak, sőt vállalják társaik és a zsűri előtt felolvasásukat. Ahogy Papp Lajosné Zsuzsa néni zsűritag értékelésében kiemelte: „Olvasni jó és érdemes ebben a kütyüs-életben is!” A zsűri önkéntes, lelkes csapatát könyvtárosok, magyar szakos tanárok, tanítók, újságíró, kommunikációs szakember alkotja évek óta. Az online olvasók november 15-ig minősülnek. Többségük felsős és a Felvidékről küldte videó felvételét a felolvasásáról. Szép számmal akadnak erdélyi olvasók is a résztvevők között. A három versenyen az összes résztvevő száma 412 fő, ebből 120 fő kárpát-medencei. A családias, jó hangulatú versenyen minden résztvevő ajándékcsomagban részesült a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a szervező nagycsaládosok jóvoltából.

2023. október 28-án átadásra kerültek a megjelentek körében az illusztrációs és a személyes megjelenésű felolvasás oklevelei. Sajnos postázni anyagi okok miatt nem áll módunkban az okleveleket az összes résztvevő számára.A Kishegyesi út 46. sz. alatt át lehet venni őket, előzetes egyeztetés után (06/20/312-8584). A távolabb élők számára honlapunkon tesszük elérhetővé eredményeiket, okleveleiket. Ezúton is köszönjük részvételüket, valamint a felkészítők munkáját!

 oklevelek 1.csop.   oklevelek 2.csop.   oklevelek 3.csop.   oklevelek 4.csop.   oklevelek tanároknak

felolvasóverseny 1., 2 korcsoport oklevelei                                        felolvasóverseny felnőtt oklevelei


 

Beszámoló
a IX. Kárpát-medencei Illusztráló – és Felolvasó versenyünkről

 2023.10.28-án tartottuk IX. Kárpát-medencei Illusztráló – és Felolvasó versenyünket, a XV. éve tartó Életmese írói pályázat folytatása, kibővítése. Tavasszal írják a 6 évestől a 96 évesig az igaz családi történeteket pályázóink, nyárra elkészül a legjobb írásokból szerkesztett kötetünk. És hogy ne csak íródjanak ezek a történetek, hanem minél többen olvassák is, ezért ősszel immár a 9. alkalommal hirdettük meg versenyünket. Ma az élő felolvasó verseny zajlott le, de nem véletlenül van a nevében, hogy Kárpát medencei, mivel 3 éve online is sokan csatlakoznak. Végtelen örömünkre sok visszatérő versenyzőnk van. Sokszor halljuk, hogy szeretik családias hangulatú versenyünket, hogy értéknek tartják, hogy szívet melengető, hogy ennyien olvasnak… Mi is így gondoljuk! Külön öröm számunkra, hogy az idén több ifjú és felnőtt is belevág a felolvasó versenyünkbe. Példát mutatva tanítványainak a tanárnénik is! Vannak, akik rajzoltak és olvastak is.

A megnyitón Kapitány Csongor József. Somogyi népdalokat adott elő citerán. Felkészítő tanára Tar Csilla Eszter.

A szünetben Oravecz András a gyermek rajzok izgalmas világáról, azok elemzéséről tartott előadást az érdeklődőknek.

A megnyitó búcsú szavait idézve: Jövőre tavasszal Életmese írói pályázat, ősszel újra illusztráló és felolvasó- Találkozzunk ismét!

tovább a képekhez...


 Liszt adomány - Magyarok kenyere

Köszönjük a Kárpát-medence gazdáinak, hogy több éve folyamatosan segítik rászoruló családjainkat nagylelkű búza(liszt) adományukkal.


Tanszergyűjtés

 Sikeres tanszergyűjtést zártunk. Köszönjük az Auchan Áruháznak, a NOE-nak, és köszönet az önkénteseinknek!


 

 IX. Kárpát-medencei Életmese felolvasó- és illusztráló versenyfelhívás

Szeretettel várunk minden korcsoporthoz tartozót, aki szívesen olvas vagy rajzol az október 28-án megrendezésre kerülő IX. Kárpát-medencei Életmese felolvasó- és illusztráló versenyünkre Debrecenben! Nevezze tanítványát, saját gyermekét, családját, hisz ez egy kitűnő lehetőség, hogy egy nemzetközi versenyen szerepeljen és arany, ezüst, vagy bronz minősítést nyerjen! Akik nem tudnak személyesen részt venni, azok számára online formában is biztosítjuk a lehetőséget! A határidő elég rövid, olvassák figyelmesen a csatolt mellékleteket!

Életmese kötelezők          Felolvasó versenyhez adatlap 2023       Illusztráló versenyhez adatlap 2023


Zánka Erzsébet-Tábor

Nagyon szépen köszönjük a NOE-nak, hogy ismét részt vehettünk Zánkai Erzsébet -Táborban. 22 különböző korosztályú gyerekkel érkeztünk meg vasárnap délután vonattal. Az, hogy ingyen utazhattunk, az is óriási segítség a családoknak, arról nem beszélve, a 6 nap teljes ellátás mekkora segítség. Szuper programokkal kedveskedtek nekünk az idő is kedvező volt, a gyerekek tudtak fürödni a Balatonban. Csudajó hangulat van Zánkán. klassz élményeket térhettek haza a táborozók! Hálásak vagyunk a lehetőségért

.


 

 Életmesék 2023. évi írói pályázat díjátadó képei

Kattints a képre!


Mosolytábor- 2023. 07.10 - 07.14.

Az idei napközis táborunkat egy sikeres pályázatnak köszönhetően tudtuk megvalósítani, melyen 22 gyerek vett részt, 4 önkéntes kísérővel.
Ezt a sikeres pályázatot Beke Margitnak, egyesületünk elnökének köszönhetjük, aki sok időt és energiát fektetett bele, hogy egy hétig jól érezhessük magunkat.
Reggelente az Egyesület raktáránál gyülekeztünk. Mindenki megkapta a tízórai csomagját és irány az aznapi úticél!
Igyekeztünk a tábor minden napjára tartalmas, a gyerekek és a felnőttek számára is érdekes programokat szervezni:
1.nap: Erdőspusztai Tájház
Az egész napot itt töltöttük.
Ismerkedtünk, túráztunk és sokat játszottunk.
Az ebédünket ezen a napon Szilágyi János és Szilágyi Jánosné készítette, paprikáskrumplit főztek nekünk bográcsban.
2.nap: Hortobágy Madárkórház és Vadaspark
Ez egy nagyon tartalmas, hosszú és meleg nap volt.
Mindenkinek nagyon tetszett a program, melyre szakvezetést is kaptunk.
Itt is helyben készült az ebédünk.
(igazi bográcsos slambuc savanyú uborkával)
3.nap: Méliusz Könyvtár
Édes élet kiállítás
Agóra
A Méliuszban bemutatták nekünk a könyvtár részlegeit. Megtanultuk hogyan működik az önkiszolgáló kölcsönzés, kreatív és zenés foglalkozáson vettünk részt.
Megnéztük a Természettár méhekről szóló, "Édes élet" kiállítását.
Ezt követően a Csekő étteremben (bolonyait) ebédeltünk.
A nap hátralévő részét az Agórában töltöttük.
Sok érdekes dolgot láthattunk, kipróbálhattunk, majd egy kísérleti bemutatón is résztvettünk.
4.nap: Tímárház
Cinema City- Elemi
Ez a reggel kicsit izgalmasra sikeredett az időjárás miatt, de szerencsénk volt.
Amikor az eső a Tóciba ért, mi már a buszon voltunk és szinte el is állt mire le kellett szállnunk.
A Tímárházban mindannyian szuperül éreztük magunkat.
Karkötőt készítettünk(nemezeltünk), játszottunk, mesét hallgattunk, fazekasbemutatót láthattunk.
A mozi közelsége miatt a MC Donaldsban ebédeltünk, majd megnéztük a Cinema Cityben az Elemi című filmet.
5.nap: Állatkert
Sziget-kék
Táborzárás
A délelőttöt az Állatkertben töltöttük.
Mindenki megnézhette a kedvenc állatát, bemehetett az állatsimogatóba, játszóterezhetett.
A Nagyerdei étteremben ebédeltünk, ahol 2 leves és 4 főétel közül választhattunk.
Minden nagyon finom volt.
Ebéd utáni sétánk során megnéztük a Békás tó kacsáit, halait és a szökőkutakat is.
A délután hátralévő részét a Sziget- Kékben töltöttük.
A táborzárás volt az utolsó közös programunk, amin már a szülők is résztvettek.
Minden résztvevő elmondta, hogy mi volt a legjobb, legkedvesebb élménye a héten.(volt bőven)
Jó kiscsapatunk volt, kedves, aranyos, belevaló, vagány gyerekekkel.
Minden tervezett programot sikerült megvalósítanunk, annak ellenére hogy tömegközlekedési eszközzel jutottunk el mindenhova.
Ezt egyébként a gyerekek nagyon élvezték, mert voltak olyanok a csoportban, akik most utaztak először vonattal vagy villamossal.
Búcsúzóul mindenki kapott oklevelet és édességcsomagot.
Mi felnőttek is sok élménnyel lettünk gazdagabbak a hét során.
Kaptunk nagy öleléseket és sok édes gyerekmosolyt...
Köszönjük, hogy együtt lehettünk!💟
Medgyesi Zita
Karczáné Dancsi Margó
Veres Attila

 tovább a galériába...


 

Életmese díjátadó a sajtóban

 


Életmesék 2023. kötet

Megjelent  és letölthető az Életmesék 2023. évi kötete.


 

Gyógyfüves előadás

 

Az előadás letölthető prezentációja


 

Gyermeknap "Zsuzsival"

Egyesületünk június 3-án tartottuk gyereknapunkat a Zsuzsi vonat végállomásán, Hármashegyalján. Az egész napos programunkon sok sok játékra, ügyességi feladatra, ugrálóvározásra, arcfestésre, csillámtetoválára, lovasszserkerészre, túrázásra, focibajnokságra volt lehetősék. Kajás Robi biztosította számunkra az ebédet, ami nagyon finom volt.  Köszönet minden önkéntesnek, segítőnek, hogy ilyen klassz napot tölthettünk el együtt.

tovább a képekhez...


Összetartozásunk Tüze

 

Földünk nagyon sok országának különböző településein, pontjain a Nemzeti Összetartozás Napján, 2023. június 4-én , budapesti idő szerint 20:23-kor  az összetartozásunkat is szimbolizáló lángok gyúltak. Mivel sajnos nem ért véget az Ukrajnában dúló háború, így annak mielőbbi befejezéséért ezek a lángok idén is szimbolizálják a Béke Tüzeit. A Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete is csatlakozott ehhez a felhíváshoz. A Széchenyi kerti református templom udvarán június 4-ei Trianonra való megemlékezésünkön örömmel vettük a  Rákóczi Szövetséget képviselő tagokat is.

 

tovább a képekhez...


 

Közgyűlés

2023. 05. 15-én a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete megtartotta közgyűlését.
El lett fogadva a tartalmi, pénzügyi és a közhasznúsági jelentés is. Programokban, adományokban gazdag évet zártunk, az ez évi további tervek is egyhangúlag elfogadásra kerültek.

Életmese írói pályázat díjazottjai
2023.

 

Díjazottjainknak gratulálunk.


 

Életmese írói pályázati felhívás

Ismét lehet pályázni a megélt családi történetek megírásával! Az idén 15.éve hirdetjük meg a Kárpát-medencei Életmese írói pályázatunkat. Inspirációt kaphat az eddigi legjobb írásokat tartalmazó
köteteinkből, amiket itt, a honlapunkon is megtalálhat.

 

(Ha így küldik el az adatokat jelentősen megkönnyítik a későbbi munkánkat!) Generációk közötti főzés

Szuper volt a mai közös főzés, köszönjük a lehetőséget!
Mi egy nagyon könnyű, de rendkívül finom étel receptjét kaptuk. (Sárgarépa ropogós) Hősiesen küzdöttünk a mérleggel, a reszelővel és a serpenyővel, de mindezt nem otthon tettük, a megszokott közegben, hanem más tagcsaládokkal együtt a tankonyhán. Nagyon jó volt a hangulat.
Megtudtuk, hogy a tartalmas ételhez három dolog kell: 1. állati eredetű fehérje, 2. keményítő, 3. zöldség/gyümölcs.

A többi ételt is ennek megfelelően válogatta össze Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus. Minden nagyon finom volt!

képgaléria...

 


 NADE-DÍJ

Tegnap rendeztük meg a jótékonysági bálunkat, és ez évben is kiosztottuk a NADE díjakat. Ezt az elismerést azon tagok kapják, akik önzetlen, önkéntes munkájukkal családjainkat, egyesületünket segítik. Szívből gratulálunk és hálásan köszönjük a munkájukat! 
 
Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesület vezetői
 

     Gyógyszered legyen ételed, s ételed legyen gyógyszered!

Kedves NADE Tagok!

 
Szeretettel ajánlom figyelmetekbe az általatok beküldött recept ötleteket, amit Szalayné Kónya Zsuzsa dietetikus receptjeivel egészítettünk ki.
Szemezgessetek belőle és használjátok egészséggel!
 
Üdvözlettel: Beke Margó                                                                             A recept gyüjtemény

 Keresd a Mikulást!

"Keresd a Mikulást!" programunk a Sziget-Kék játszótéren valósult meg, amin 120 családunk vett rész.  4 akadálypályát kellett teljesíteni, majd utána meg kellett keresni a Mikulást. Nagyon szép idő volt aznap, és jó hangulatban telt a nap.

 Képek a programról: 1 2 3 4 5 6 7 8  9 10 11 12 13 14 15 16 17


 

Magyarok kenyere

 Nagyon köszönjük a Kárpát-medencei gazdáknak, és minden önkéntes munkájával segítőnek, hogy az idén, ebben a nehéz pl. aszályos, helyzetben is önkéntes segítséget nyújtanak immár több éve a rászoruló családjainknak. 

 


 

 

* Gilányi Abigél oklevele a 2. korcsoportosok között van.

Az okleveleket itt lehet "átvenni": 1.korcsoport  2.korcsoport  3.korcsoport  4.korcsoport


... és a statisztika

képek a versenyről : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 


 

 2022. évi ÉLETMESE ILLUSZTRÁLÓ VERSENY
EREDMÉNYEK

Válogatás a legszebb alkotásokból: 1.korcsoport  2.korcsoport  3-4.korcsoport


VIII. Kárpát-medencei Életmese felolvasó-
és illusztráló verseny felhívás

 

Szeretettel várunk minden korcsoporthoz tartozót aki szeret olvasni vagy szívesen olvas, rajzol a november 12-én megrendezésre kerülő VIII. Kárpát-medencei Életmese felolvasó- és illusztráló versenyünkön Debrecenben!
Nevezze tanítványát, saját gyermekét, családját, hisz ez egy kitűnő lehetőség, hogy egy nemzetközi versenyen szerepeljen és arany, ezüst, vagy bronz minősítést nyerjen!
Akik nem tudnak személyesen részt venni, azok számára online formában is biztosítjuk a lehetőséget!
A határidő elég rövid, olvassák figyelmesen!
 
 
 

Kulináris híreink

Szalayné Kónya Zsuzsanna vezetésével generációk közötti főzés (mama-lánya-unokája, papa-fia-unokája) rendeztünk meg egy debreceni szakképző tankonyhájában. A dietetikus szakember vásárolt be, hiszen nem mindegy az alapanyag sem, valamint az Ő általa összeállított ételeket készíttettük el az 5 csapat által, és fogyasztottuk el közösen.  Mindig meglepőek a receptek, a különböző íz és a zöldség kombinációk is, de végeredmény is nagyon finom. Igazi őszi színekben pompáztak az elkészített ételek.

 

 

A szeretet ízei

Gratulálunk a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének, köszönjük azoknak, akik befőtt, savanyúság és szörp felajánlásukkal segítették a NOE jótékonysági akcióját.
 


 Életmese pályázat egyik "utóhatása"

Ha a tanév elején egy diákunk lelkesen könyvet olvas, nagyon örülünk! Ha ráadásul az olvasmány olyan mese, amit az olvasó diákunk osztálytársa írt, tovább növekedik az öröm. Így van ez a képeken is: Axmann Anna a lelkes olvasó, Greguss Ábel, aki a mesét írta az "Életmesék" pályázatra, felkészítő tanára Jászai Mária volt.
Évek óta remek történetek születnek az életmesekötetbe, köszönjük a részvételt és a munkát! Talán így születik egy író, egy olvasó, s így marad meg a Gutenberg-galaxis csodálatos világa is.
 
 

 

Kárpát-medencei családok az Országházban

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége (KCSSZ)  IX. alkalommal rendezte meg a hagyományos Családi napját az Országházban 2022. szeptember 3-án.
A cselekvő nemzetet formáló önkéntesség címmel tartott konferencián egyesületünk elnökségi tagjai vettek részt.

Örömmel tudatom Veletek, hogy egyesületünk elismerő oklevélben részesült! Köszönjük szépen!


 

Egy közös délután

Nagyon klassz délutánt töltöttünk együtt. Igaz párszor eleredt az eső, de ennek ellenére is jót tudtunk beszélgetni, játszani és vacsorázni.
Nagyon szépen köszönöm, aki eljöttek, és a sok segítséget! Évike saslik előkészítését, a fiúk sütögetését. 

 Napközis tábor

Egyesületünk nagyon sok kis táborozónak tette színesebbé az Ibolya utcai napközi táboros napjait.

Köszönöm szépen a lelkes önkénteseknek, Arosné Marikának, Szűcs Juditnak és Gyarmatiné Gyöngyikének a sok segítséget!

 tovább a galériára ...


 

Tájékoztató

A június 30-ai Országházban tartandó Életmese írói pályázat ünnepélyes díjkiosztásával kapcsolatos információ, hogy a meghívóban kiküldött belépő kapu száma megváltozott. A 12. helyett a 3. kapunál lesz a beléptetés!!!


 Kárpát-medencei Magyar Családok Találkozója

Tegnap a mi Egyesületünk is részt vett a Kárpát-medencei Családok találkozója rendezvényen.
A Sóstói Múzeumfalu bejáratánál kaptuk meg a karszalagot, és az ebédjegyeket. Különböző gastro sátrak voltak felállítva, Kárpátalja, Felvidék, Délvidék, Erdély, és Magyarország felirattal. Mi a kis süteményünket, és a szórólapokat (Mosolyvirágról és Debrecenről) egy hosszú asztalra tettük fel. Az ünnepélyes megnyitó után, lehetett kóstolgatni. Sok finomság volt és színvonalas fellépők, de a legnépszerűbb a rendőrkutya bemutató és a tűzoltós "habparty", locsolás tetszett. Az ebéd babgulyás volt, nagyon ízletes és nagy adagot kaptunk. 17 óra után indultunk haza.
Tartalmas nap volt. A szikkasztó meleg ellenére is nagyon jól éreztük magunkat, jókat beszélgettünk. Igazi kikapcsolódás volt a családjaink számára.
Köszönjük szépen mindenkinek ezt a klassz napot!
 
 

 

Nemzeti Összetartozás Napja, 2022. június 4.

 

Csatlakoztunk Összetartozásunk Tüze 2022. 06. 04. rendezvényhez. Az idei évben az Ukrajnában dúló háború miatt nem csak az összetartozásunkat, hanem a békéért való kiállásunkat is kinyilvánítjuk a világ minden táján egyszerre fellobbanó lángokkal, amik most a Béke Tüzei is lesznek és amelyek mellett elmondhatunk egy-egy imát a háború leállításáért, a békéért.Egész nap esett az eső, de kedvünket nem szegte, hogy az esti órákban összegyűljünk néhányan az Egyesületből. Sokan hétvégi programjukat töltötték, de maréknyi tagtársainkkal együtt megjelentünk a 2 hetenkénti gyűlésünk helyszínén, a Református templomkertben, aztán az időjárás is kegyes volt hozzánk 20:22-kor elállt az eső. A férfiakkal együtt tüzet raktunk az erre kijelölt helyen, majd elénekeltük a magyar és székelyt himnuszt, Szűcs Judit csoportvezetőnk néhány gondolattal megemlékezett Trianonról. Meghatározó élmény maradt meg bennünk ez az este.

tovább a képekre ...

 


 

                   Gyermeknapi kirándulás                                                                                                  

Gyereknapi programunkat Hármashegyalján tartottuk május 28-án. reggeli órákban Zsuzsi vonattal indultunk el. Élmény volt a gyerekeknek az utazás, felnőttként is jó érzés volt újra zötykölődni a vasúti szerelvényben. Regisztráció után megettük a finom kenyérlángost, majd 4 állomáson ügyességi játékokat próbálhattunk ki, ahol jutalmunk labda, buborékfújó, pattogatott kukorica, kuki, majd ebéd táján finom pörköltet tésztával. A kilátóhoz túrázhattunk, és lovas szekerezhettünk is a környéken. Az időjárás is kegyes volt hozzánk. Köszönjük az Egyesületünk tagjainak sok sok szorgos munkáját, amivel ilyen csodás napot szereztek nekünk. Kissné Évike, Kiss Sanyi, Biro Móni, Lőrincz Icus, főszakácsunk Lajos, Mitróné Anita, Szűcs Jutka, Hüse-Bana Annamari, Borzi Viki, Varga Balázs, Pányáné Editke és a férje, Veres Attila, Dr. Szalontainé Jutka, az Ifisek csillám tetoválós csapata, Ónodi Gergő, aki a focibajnokságot levezényelte.

1.kép, 2.kép, 3.kép, 4.kép, 5.kép, 6.kép, 7.kép, 8.kép, 9.kép, 10.kép, 11.kép, 12.kép, 13.kép, 14.kép, 15.kép, 16.kép, 17.kép, 18.kép, 19.kép, 20.kép, 21.kép, 22.kép, 23.kép, 24.kép, 25,kép, 26.kép, 27.kép, 28.kép, 29.kép, 30.kép, 31.kép


 

 

A kapcsolódó riportműsor meghallgatása ...                                                          A kötet letöltése ...


 

NOE Díjátadó ünnepség és közgyűlés

Május 14-én volt a NOE Díjátadó ünnepsége és Közgyűlése! Szívből gratulálok az elismerő oklevélben részesült önkénteseinknek!

Ölyüs Mónika:  
Egyesületünkben évtizedes segítséget nyújtott testvére, Ölyüs Andrea főleg a pályázatokban adott/ad óriási segítséget. Móni az utóbbi öt évben vált nélkülözhetetlenné. A mindennapi feladat ellátásban, a  programszervezésben, de frappáns ötleteivel a tervezés szakaszában is mindig számíthatunk okos és egyúttal praktikus gondolataira. Tevékenyen is részt vesz mindenben, legyen az pl. adományosztás, raktár rendezés, csomagok szállítása rászorulóknak, csomagolás. Nagy rendezvényeinken az úgynevezett háttérmunkák tartóoszlopa. A legapróbb részletekig kiterjed figyelme. Szinte szólni sem kell, mert önként jelentkezik a feladatokra.Életmese pályázatunk többszáz pályázójával tartja a kapcsolatot, oklevelet szerkeszt, postáz, táblázatokat, statisztikákat készít. A pályázati elszámolásokban különösen a pénzügyi részben hatalmas munkát végez.
 
Váradi Jánosné Klári:
Klári évtizedes csoportvezető munkáját szeretnénk megköszönni. Egyesületünk oszlopos tagja. Mindig lehet számítani rá, vetélkedők szervezésében, pakolásban, kirándulások, táborok vezetésében. Kedves, jókedvű önzetlen. Köszönjük áldozatos munkáját Neki és a családjának!  
 
Radnai Gábor:
Gábor beleszületett a NOE-s életbe. Évek óta figyelte az ott zajló munkát, majd egyre több programba kapcsolódott be. Egyesületünk fiataljainak igazi közösséggé kovácsolásában egyik élmunkásunk. Szervezi és lebonyolítja a programokat pl. parlagfűírtás, szemétszedés, arborétumi látogatás, de bowlingozás, fagyizás, önismereti tréning, nyelvtanfolyam is szerepel az egyre bővülő palettáján. Más, fiatalokkal foglalkozó szervezetekkel is tartja a kapcsolatot, így sikeresen vitte véghez az erdélyi könyvgyűjtési adomány program debreceni részét is.
 
Civil segítőinket is oklevéllel jutalmaztuk:
BélyegzőMarket Kft- BélyegzőCenter 
Kaligráf Nyomda
Panificio il Basilico pékség, vagyis a Szabi a pék.
Nagyon szépen köszönjük a sok sok segítséget!

Minden család őriz történeteket

– Az Életmese pályázatról Radnainé Filep Ildikóval beszélgetünk

 

videó


 

Kedves Családok!
Szeretnénk megosztani Veletek, hogy hagyományainkhoz híven újra vittünk Komatálat az egyik tagcsaládunkhoz.
Viktor Lapis és Beáta Lapis-Tihor decemberben született kisbabáját köszöntöttük egyesületünk elnökével Margó Beke -vel. Dávid a családban a negyedik kisfiú.(jódolga lesz Beátának, öt férfi fogja majd kényeztetni)
Nagyon vártam ezt a találkozást, mert az én csoportomba tartoznak, de eddig csak Viktort ismertem.Nagyon kedves család, édes,csacsogó gyerekekkel. A nagyobbak(7-8 évesek) boldogan meséltek nekünk a fociról, az iskoláról,ahol kár, hogy nincs fű...a kicsi(3éves) a futóbiciklizés rejtelmeibe vezetett be minket, rekonstruálva, hogyan is kell ügyesen esni...🥰
Dávid(a picurka) mosolygós, kiegyensúlyozott baba...csupa szeretet veszi őt körül. Anya és Apa valószínűleg sohasem unatkozik a gyerekek mellett,de nagyon élvezik a nagycsaládoslétet. Januárban költöztek kertesházba, látszik, hogy nagyon jól érzik itt magukat. Nem akartunk sokáig zavarni, búcsúzóul nagy-nagy öleléseket kaptunk a gyerekektől.
Szép és boldog családot ismertünk meg, jó volt nálatok! Köszönjük az élményt és a szeretet, amit kaptunk Tőletek!
 
 

 NADE díj

NADE díjat azok között osztjuk ki, akik az elmúlt évben példaértékű önkéntes munkájukkal nagyon sokat tettek az Egyesületünkért. A tegnapi bálon őket is köszöntöttük. Szívből gratulálunk és hálásan köszönjük a munkátokat! 
Jelmondatunk most is ide illik:
 

Aki a csapaté lett, várja a csapat élet.

Díjazottjaink:

  


 

 


 

 NOE esküvői pályázat

NOE által meghirdettet Nagycsaládos esküvő pályázatán Mosolyvirágos menyasszonyunk Lovas Anna tegnap mondta ki a boldogító igent három másik párral együtt! 🥰 Szívből gratulálunk az ifjú párnak 💟 és az örömanyának Czellár Zsuzsának!
 


 Életmese pályázati felhívás

 Tisztelt Leendő Pályázó!
 
Örömmel értesítjük, hogy az idei évben is szeretettel várjuk írásaikat, a 14. éve meghirdetett Életmese irói pályázatra. Szokásunkhoz híven minden korcsoport részvételével (4 kor szerinti kategóriában), az egész Kárpát-medencéből számítunk a kedves családi történetekre, melyek mások számára is tanulságként, példaként szolgálhatnak. 
  NADE gyűlés - 2022.03.07.

Ma különleges, jó hangulatú, szuper gyűlésünk volt. Ezt több okból is írhatom! Nem is tudom mikor telt meg utoljára így, az István úti templom foglalkoztató terme Nagycsaládosokkal... . Természetesen ezt annak is köszönhetjük, hogy ma volt a farsangi jelmezverseny eredményhirdetése. Csillogó szemek, boldog gyermek és felnőtt mosolyok kíséretében leltek gazdára az ajándékok. Ezt követően különleges nőnapi meglepetést tartogattak számunkra Egyesületünk férfi tagjai.Vicces és tanulságos tanmese, kvíz, édesség, virág volt a tarsolyukban.
Ezúton is köszönjük figyelmességüket!
Természetesen most is szó volt az aktualitásokról:
Az elmúlt két hét főleg az önkénteskedésről, adományok gyűjtéséről szólt. Margó Beke köszönetet mondott mindazoknak,akik aktívan részt vettek és képviselték Egyesületünket. Bálunkra még lehet jelentkezni, külsősöket is lehet hozni! Reméljük két hét múlva, hasonlóan sokan leszünk a következő NADE gyűlésen!
 

Adománygyüjtés az ukrajnai menekülteknek

Debrecen Önkormányzata és a Karitatív Testület kezdeményezésére meghírdetett "Debrecen összefog!" adománygyűjtésen képviseltük ma délután Egyesületünket az Auchanban.
Hihetetlenül sok empatikus, segíteni akaró emberrel találkoztunk. Jószívvel fogadták a szórólapokat, kevesen voltak, akik nem vettek rólunk tudomást. Nagyon sokan tudtak erről a kezdeményezésről, többen zsákkal, szatyorral felpakolva érkeztek, plédeket, ruhákat hoztak. A többség az áruházban vásárolt, nem kis mennyiségű adományt. Előtte érdeklődtek, hogy mi az amiből eddig keveset kaptunk. Jó volt látni és érezni, hogy vannak még jó emberek, akik másokra is gondolnak és készek segíteni a bajban. 21 púposan megpakolt bevásárlókosárnyi adományt gyűjtöttünk. Nagyon elfáradtunk, de fel is töltődtünk a sok köszönettől, amit az adományozóktól kaptunk.
 
"Aki nem hisz abban, hogy mennyi jó ember van, az kezdjen el valami jót tenni, és meglátja, milyen sokan odaállnak mellé. "
/Böjte Csaba/

Jubiláló házaspárjaink ünneplése

Egyesületünk a házasság hete keretébena a Nagyerdő szórakozó helyeit bejáró sétát rendezett jubiláló házaspárjainknak. Sok érdekes információt tudtunk meg Bécsiné Kléri Ágotától. A séta után játékos totón adhattunk számot arról, mit sikerült megjegyeznünk. A jubiláló házaspárjainkat emléklappal, ajándékkal köszöntöttük.


 Áldozatsegítő központ nyílt Debrecenben

Már Debrecenben is van hova fordulniuk a bűncselekmények áldozatainak. A kormány célja, hogy az áldozatsegítő központok 2025-re országos hálózatot alkossanak – közölte még tavaly áprilisban Varga Judit. Az igazságügyi miniszter akkor arról is beszélt, hogy 2020-ban megduplázták az áldozatsegítő központok számát, Papp László polgármesterrel pedig megegyeztek arról, hogy a jövőben Debrecenben is nyílik ilyen központ. Most pedig aláírták az együttműködési megállapodást és a központot is átadták a Tímár utcában. Az együttműködési megállapodást Egyesületünk is aláírta. Legyen az Áldozatsegítő Központ a bizalom helye. Aki olyan terheket hordoz, amelyeket már nem tud egyedül elviselni, térjen be, kérjen segítséget, tanácsot és bízzon az ott dolgozó szakemberekben.
 
 
 

 


2022.01.24. Gyűlés

 Nagyon szépen köszönjük Judit Szalontainé Kovács a tartalmas és mindenki számára hasznos ismereteket adó jogi változásokról szóló beszámolót. Jutka felajánlott egy másik előadást is, azoknak a családoknak, fiataloknak, akik gyermekvállalást terveznek, velük sok sok jó információt tudna megosztani. Lehetőség lesz online vagy személyes találkozásra, figyeljétek a kiírást. Az IFI-sek megbeszéltek erre a hétre egy bowlingos találkozót. Kérlek szóljatok a gyermekeiteknek, aki szeretne részt venni Radnai Gábor felé jelezzen. A kisebbek ügyesen "álomfogó" karikát alkottak. Kellemes este volt, köszönöm azoknak, akik eljöttek.

 


 

     Legyél a Mosolyvirág Nagycsaládosok    

                          Debreceni Egyesületének tagja!

Sok gyermek, sok szülő, sok program, sok játék, sok odafigyelés, sok barát, sok igen az életre, sok buli, sok segítség – ilyenek a nagycsaládosok. Hisszük, hogy élni jó! Hisszük, hogy Nagycsaládban élni jó! Ha Te is így gondolod, csatlakozz! Csak pár lépés… Töltsd ki az alábbi űrlapot!
Ha kérdéseid vannak, itt tájékozódhatsz.
"Aki a csapaté lett, várja a csapatélet!"

               Ez évi első gyűlésünk 2022.01.10.

Ez évi első gyűlésünkön a kicsik kézműveskedtek, az ifjúság társasjátékozott, a felnőttek érdekes előadást hallgattak: így gyógyíts otthon illóolajokkal! Az illóolajokat terápiás, gyógyító céllal is alkalmazzák: az ellazulás, pihenés, regenerálódás mellett egyes panaszok kezelése, megelőzése, kellemetlen, fájdalmas tünetek enyhítésére. Finom illatokat ismertünk meg, és sok érdekes hasznos információval gazdagodtunk.

 

 

 

Hírek, események

Tartós élelmiszergyűjtés november 19-től 21-ig.

Köszönjük mindenki munkáját, egy igazán szuper csapat sok-sok élelmiszert gyűjtött, amiből sok-sok rászoruló tag családunknak jutott.
 

Adventi kézműveskedés 😊🎄 11.22-én

- beszámolók (családlátogatás, élelmiszergyűjtés, adományok és még sok más)
- ötletelésre, gondolkodásra bocsájtás
- díjazottak és ajándékaik átadása
- készülődés a kézműveskedésre A képek magukért beszélnek 😊
Rengeteg szebbnél szebb kézműves karácsonyi rajz, adventi koszorú, dísz készült, nehéz lenne kiválasztott a legszebbet, annyi profi és ötletes alkotás született 🤩.
A ragasztópisztolyok szinte nem kerültek ki egy pillanatra sem a kezekből, üres széket vadászni úgy kellett, mert olyan sokan voltunk, vegyesen kicsi gyerkőcök, és felnőttek is, de az Ifi is szép számmal képviseltette magát, és most mindegyik korosztály együtt alkotott 🙂
Reméljük a közös kis kézműves akciónkkal sok lakásba kerül be fény a koszorúkra került gyertyák fénye által, és szebbé teszi az év végét a tagjainak, barátainknak, támogatóinak. 🙏
December 5-én tartottuk Mikulás napi rendezvényünket a Békás-tónál több, mint 100 család részvételével. Jó hangulatban, érdekes játékokkal, ajándékokkal tettük kedvessé a napot!
 

   Az év utolsó NADE gyűlésén megtapasztalhattuk az "élményfestés" élményét.

 

Minden elfogultság nélkül írom, hogy nagy élmény volt! Szuper kis alkotások születtek.
Találkozunk 2022-ben!

December 6.

Megnyitott az „Add tovább!” gyűjtőpont az Adventi Kuckóban kedden; itt, illetve az elé kihelyezett gyűjtőládába várják az adományokat, melyeket a Debreceni Karitatív Testület (DKT) a rászorulóknak folyamatosan oszt ki. December 23-án délutánig, hétköznap 15-től 19 óráig, hétvégén 13-tól 19 óráig fogadják az adományokat. Az ünnepélyes megnyitón Ölyüs Mónika képviselte Egyesületünket, a kézműves foglalkozások egyikét Gyuláné Marika és Silye Jánosné vezette, köszönjük szépen! Ajándékcsomagot is elhelyeztünk a ládában.

 


 

                      Komatálat vittünk ...                                

Szeretném megosztani Veletek, hogy újra vittünk Komatálat az egyik tag családunkhoz, hogy újszülött kisbabát köszöntsünk a tagjaink között. Most Vass Edinákhoz mentünk el, akinél a hetedik kisgyermekük született meg, Anna, Nagy szeretettel fogadtak minket, Mitróné Anitával együtt. Meleg családi otthon, szép, modern környezet, nagyon édes gyerekek. Sok sok kérdés merült fel bennem, amire választ is kaptam. Hol ismerkedtek a meg a férjével? - Munkahelyi szerelem volt. Mindig ekkora családod terveztek? Igazából így hozta az életük, sajt családjukban 2-3-an vannak testvérek, de a szüleik 5-8 testvérrel nőttek fel. Elkészült a finom torta, a gyerekek alig várták, hogy megkínálják a vendégeket, azaz minket, így ők is megkóstolhatják. Nem zavartunk sokáig. Mikor lejöttünk az úton még beszélgettünk Anitával, hogy milyen szépen nevelik a gyerekek, és igazi példaképek lehetnek a nagycsaládosoknak.

Köszönjük szépen a szeretetteljes fogadtatást.
 


 

NOE ünnepség Nádudvaron

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete -Önkéntes köszöntés - színvonalas ünnepséget rendezett Nádudvari Művelődési házban, ahol Mi is okleveleket vehettünk át Kardosné Gyurkó Katalintól, és Deliné Szolanics Zsuzsától, Burkovics Lajostól, a Nádudvari Nagycsaládosok Egyesület elnökétől. Gratulálok a díjazottainknak Bacsóné Hamza Margónak, Karczáné Dancsi Margónak, Pányáné Editkének, Vargáné Ölyüs Andinak köszönjük önzetlen munkájukat, amivel az egyesületünkben tevékenykednek és melengetik szívünket.


 

  

a legjobb illusztrációk ...


         VII. Életmese felolvasó- és illusztráló verseny        

Szombaton (10.16-án) sikeresen megrendeztük a VII. Életmese felolvasó- és illusztráló versenyt. A nagy érdeklődéssel kísért versenyen 50 fiatal versenyzett, 3 zsűri előtt, oldott családias, jó hangulatban. Az illusztráló verseny díjkiosztója is lezajlott. Az online versennyel együtt 324 fő nevezett be versenyeinkbe! A legszebb illusztrációk hamarosan fent lesznek a honlapunkon is. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy nagyszerű csapat vagyunk. A verseny lebonyolítását önkéntes fiataljaink és fél tucat aktív tagunk segítette.

Csodás báli est és rendhagyó történelem óraKöszönet a gazdáknak 

Egyesületünk évek óta részesül a Magyarok Kenyere-15 millió búzaszem program által összegyűjtött búzából készített lisztből, mellyel családjainkat tudjuk segíteni.
Köszönet érte az adományozó gazdáknak, a nemes ötlet kitalálójainak és megvalósítóinak!

Várunk szeretettel a VII. Kárpát-medencei Életmese felolvasó-illusztráló versenyre!

Adatlap felolvasó versenyhez                                                               Adatlap illusztrációs versenyhez

Felolvasó verseny-kötelező szövegrészletei


 2021.10.09. NOE Nyíregyháza őszi találkozó

Külön busszal érkeztünk meg Nyíregyházára, néhány családunk saját autóval. A regisztráció zökkenőmentesen ment, nagyon jól meg volt szervezve a beléptetés a Skanzenbe. A programfüzet szép lett és a játékos térkép elfoglaltságot adott a vállalkozó kedvű családoknak. A nap sütött, bár hűvös volt.  Vidáman vártuk a megnyitó kezdetét. Elénekeltük a NOE himnuszát, majd a vezetőink, meghívott vendégek mondták el a köszöntőket. Színvonalas műsorokat nézhettünk meg, valamint rendvédelmi erők bemutóit. A helyszín, ami a régmúlt időket idézi, szuper választás volt. A standokon különféle játékok voltak nyereményekkel, és kézműves foglalkozások gyerekek számára. Felnőttek egészségi állapot felmérésen vehettek részt. Majdnem mindegyik családunk kihasználta a szervezők által nyújtott kedvezményes Vadasparki belépőt, átmentek sétálni az állatkertbe, ami mindannyiszor feledhetetlen élményeket nyújt az odalátogatóknak. Kellemesen elfáradva indultunk vissza Debrecenbe, a buszon a kedves élményeket osztottuk meg egymással.

Köszönjük szépen Nyíregyháza, nagyon jól érzetük magunkat.

 


 

Látogatás a miskolci testvérszervezetünknél

A Miskolci Nagycsaládosok Egyesülete 30. éves születésnapja alkalmából képviseltük egyesületünket a családok fesztiválján és a bálon is.
Ezúton is gratulálunk a szuper rendezvényhez további sikeres működést kívánva!
 
 
 


 

Nyárbúcsúztató vidám találkozásunk

 Évadnyitó nyárbúcsúztató találkozással Ismét elindultak a kéthetenkénti rendszeres találkozóink a nyári szünet után szeptember 8-án. Hagyományainknak megfelelően kolbász sütéssel, vidám játékos versenyekkel (pl. fele sem igaz, zenei felismerő játék, sportversenyek gyerekeknek) örültünk ismét családjaink és gyerekeink találkozásának, a közös együttlétnek.

  

 


 

Első komatálal köszöntött egyesületi-babánk


Szeretet ízei

Az idén is csatlakoztunk a Szeretet ízei elnevezésű NOE programhoz. Útnak indultak az idei szeretetünk ízei is...

NOE közgyűlés

2021. szeptember 18-án Budapesten a NOE közgyűlésén képviseltük egyesületünket. Az elmúlt évben egyesületünkben végzett aktív, lelkes önkéntes munkájukért elismerő oklevélben részesült Beke Margit és Lovas Zsolt. Ezúton is köszönet családjainkért, fiataljainkért végzett tevékenységükért!
 
 

 

Csapatépítés parlagfűszedéssel

Ifjúságunk közösségi, csapatépítő programként parlagfüvet szedett, amit a jó munka jutalmaként egy kis fagyizással is egybekötött.


 

ÓRIÁS TURI

Augusztus 25-én  és 28-án óriási turkálót szervezett egyesületünk a raktárunkban összegyűl adomány ruhákból-cipőkből-játékokból.Tanévkezdés előtt reméljük sokaknak segített.
Köszönjük önkéntes munkátokat ezúton is!
 

 


 

 Önkéntesként - szabaidős program tartása a  Damjan táborban

 A görögkatólikus kispapok közel 20 éve szervezik meg szinte a semmiből a Damjan tábort a Dorcas kempingbe.

A táborba  ingyenesen vannak minden évben a sérült- mentális, fizikai, Down koros gyerekek, hogy egy hétre levegyék a család válláról a terhet. Délelőtti kézművesfoglakozás jókedvűen telt el. Szépen sütött a nap, a gyereke aranyosak, érdeklődők, a segítőik kedvesek voltak.

    


 Tudósítások az Életmese írói pályázatról díjátadójáról

Több helyi média is beszámolt az Életmese pályázat 2021. évi díjátadójáról.

A cikkek itt olvashatóak.                                                                                ...és itt vannak a képek ...

 


 

Nyári napközis tábor önkéntesmunka

 Július 19-én délelőtt a Bocskai István Általános Iskolába a városi napközis táborban jártak egyesületünk önkéntesei. Kézműves foglalkozást tartottak . Tojástartókat vittek, amiből tetrixet, vagyis kirakó játékot festettek a gyerekek, majd ollóval kivágták a sok érdekes formát. Népszerű volt ez a foglalkozás, szép alkotások születtek, amit magukkal vihettek a gyerekek, játszhattak vele.

Pénteken (július 23-án) játékos sorversenyt szerveztünk. Két csapat küzdött meg egymással. Kellemes napsütésben, jó időben versenyeztek a gyerekek. Vidám hangulatban telt az ügyességi sportvetélkedő is.
A galériához kattints a képre!
      

Egyesületünk az idei gyereknapját a Vekeri tónál tartotta

 

 Hagyományaink szerint különböző játékos állomáshelyek várták családjainkat a tó partja körüli séta ösvényen június 26-án. Családjaink végig haladva az állomásokon többek között pl. szabaduló szobai logikai feladatot, tik-tak bumm kérdés feleletes kvízt, puzzle játékot, ügyességi, türelmi és családi összefogást igénylő népi játékokkal szórakozhattak. A masszázs, vércukor- és vérnyomásmérés, valamint az arcfestés és a kézműveskedés sem maradt el az idei kínálatból sem. Minden állomáson meglepetés ajándék is várta a családokat. Tagságunk közel 350 tagja örült a viszontlátásnak és tölthetett együtt egy vidám, szép napot beszélgetve, játszva, gondtalanul. Az időjárás kegyes volt hozzánk, még a játék turit is megvárta, a finom ebéd is nyugodtan elkészült, és a többség még a jégesős zuháré előtt haza is ért…

Ezúton is köszönjük a KCSSZ (Kárpát medencei Családszervezetek Szövetsége) programunk megvalósításához nyújtott támogatását.

A galériához kattints a képre!


 

 Önkéntes vízosztás a hőségben

Egyesületünk több tagja is részt vett a nagy hőségben (jún.23-24) a Karitatív Testület és a városi vízművek segítségével megvalósított, a hőség elviselésére  a lakosoknak egy kis felüdülést nyújtó ivóvíz osztásában.
Egészségünkre!

 

 

 


             Magyar Élelmiszerbank Egyesület Szervezeti információs nap

 

2021. június 15-én a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Szervezeti információs napján voltunk Budapesten. Tartalmas beszámoló hallhattunk ahol többek között megtudhattuk, hogy a tavalyi év mentett élelmiszer mennyisége 8.252 tonna volt 7,07 Mrd Ft értékben. Örülünk, hogy mi egyesületünk is részese lehet ennek a nagyszerű munkának! A  kötetlen, jó hangulatú  találkozón Hadházi Ferencné és Radnainé Filep Ildikó képviselte egyesületünket.


 

Csatlakoztunk mi is az Összetartozásunk Tüze programhoz!

A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség a tavalyi évben hirdette meg a trianoni békediktátum szomorú 100. emléknapján az Összetartozásunk Tüze programot.

A kezdeményezéséhez az elmúlt évben világszerte mintegy 2300 településről csatlakoztak magánszemélyek, civilszervezetek. Hat kontinensen több mint 6000 tűz lobbant fel.

Az idei évben a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége partnerszervezetként támogatta a programot. Egyesületünk is csatlakozott és június 4-én, a Nemzeti Összetartozás napján 20 óra 21 perckor  tábortüzet gyújtottunk a Széchenyi kerti református templom kertjében. Ezzel a lánggal is szimbolizálva a széttagoltságunk ellenére megvalósuló összetartozásunk.

A megemlékezésünkön szívhez szóló, lélekemelő beszédet tartott Radnai Béla.


 


Festés a Mentőállomáson

Egyesületünk is részt vett a Karitatív testület által kezdeményezett festésben 2021. június 3-án 
Országos Mentőszolgálat debreceni állomásán. Alig hittünk a szemünknek, hogy milyen szép lett festés után a mentők "garázsa".

 

 


    


 

                Mosolyvirágos Anyák napja                            

Május első vasárnapján az édesanyákat ünnepeljük! (persze mind tudjuk, hogy édesapák nélkül ez nem lenne lehetséges...) Anno 2000-ben, mikor egyesületünk megalakult, azért lett Mosolyvirág a nevünk, mert úgy gondolkodtunk, hogy több gyerek, több mosoly. Kívánom minden anyukánknak (apukánknak), hogy éljenek meg minél több vidám, gondtalan, mosolygós időt gyermekeikkel. Legyen minél több örömük bennük, és egymásban!
Egyesületünk családjaitól - gyermekiktől, unokáiktól- érkezett alkotásokat küldjük online ajándékként szeretettel mindenkinek.

Sok kicsi sokra megy

 

 

           Továbbra is együtt egymásért!                                                                                                                              

Sajnos egyesületünkben is egyre több a beteg, sőt veszteségünk is van már. A betegeknek, családjuknak kitartást, jobbulást kívánunk. Hála orvosaink és az egészségügyben dolgozók megfeszített munkájának sok gyógyult, a víruson átesett tagunk is van. Egy tagcsaládunk biztató szavakat írt, kívánunk ezzel is minél előbbi felépülést, megtartó erőt!
 
 

Online NADE farsang

Az előző években mindig jótékonysági bállal űztük el a telet. Ott felvonulhattak és bemutatkozhattak vidám jelmezeseink is. Az idén erre nem volt lehetőségünk, így online farsangot rendeztünk. Nagy-nagy öröm volt számunkra, hogy minden korosztály képviseltette magát! Két családunk is volt, ahol a család minden tagja beöltözött farsangi jelmezbe! Gratulálunk vidámságukért, ötletességükért!
Bölcsiseink pedig azt sugallják, hogy lehet ezt nagyon fiatalon kezdeni...! (Kattints a képre!)


 

Napfényes erdei sétán vett részt a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete


Az egyesülethez olyanok is tartoznak, akik tizennégy gyereket nevelnek.

A házasság hetét a hagyományokhoz híven a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete (NADE) is megtartotta. A vasárnap véget érő programsorozat egyik tartalmas eseményeként az egyesület néhány tagja szombaton délelőtt a nagyerdei Leveles Csárdánál gyűlt össze, hogy megismerkedjenek az ottani létesítmények történetével, s élvezzék a napfényt és a harapnivalóan jó levegőt.

 

Öröklődő generációs értékek

A sétát Bécsiné Kléri Ágota egyesületi tag, könyvtáros vezette, aki a debreceni szórakozóhelyek históriájáról is beszélt a résztvevőknek az adott nevezetességekhez érve. Ennek megfelelően a kétórásra tervezett kiránduláson a vigadók, a Leveles Csárda, az itteni szállodák, továbbá a stadion, a Dobos-pavilon és a strand múltja is megelevenedett az előadásoknak köszönhetően.

A Napló helyszíni érdeklődésére Radnainé Filep Ildikó, a NADE vezetője azt is elmondta, hogy egész héten voltak programjaik, s a családok, házaspárok vetélkedhettek is. Erre nyolc pályázat érkezett, a témája pedig az volt, hogy milyen tárgyak őrzik a családban a házasság értékét, s az adott családnak milyen olyan tárgya van, ami generációkon át őrzi a családi értékrendet. Ezeket le kellett fotózni, s pár sorban leírni. A zsűri dolga nem könnyű, mivel mindegyik pályázat nagyon értékes – érzékeltette az elnök.

Megtudtuk azt is, hogy ezúttal tizenhárom jubiláló házaspárjuk van, ők elismerő oklevelet, pezsgőt és bonbont is kaptak ajándékba. Ugyanakkor mindenki, aki részt vett a szombati sétán, a régi Debrecent bemutató, megunhatatlan memóriajátékot is hazavihetett, mely kiváló időtöltés lehet a nagycsaládoknak is.

Olimpiai bronzérmes tag

A 2000-ben alakult NADÉ-hoz Hajdú-Bihar megyében 214 család tartozik mintegy 1200 személlyel, akik között három-, ötgyerekes, sőt tizennégy gyerekes család is van. Többek között Mikepércsen, Létavértesen, Balmazújvárosban és Hajdúsámsonban is élnek nagycsaládosaik.

Közülük a szintén NADE-tag Váradi János, az 1980-as moszkvai olimpia bronzérmes ökölvívója (lásd a fotó közepén) azt is elmondta a Naplónak, hogy rendszeresen tartanak programokat, főként a debreceni István úti református templomban találkoznak, így most különösen jóleső volt kimozdulniuk a nagyerdei napsütéses friss levegőre. Közben természetesen tartották a kellő biztonsági távolságot, és a maszkot is csak a fényképkészítés idejére vették le.

eredeti cikk


 

Családi vetélkedőre beküldött anyagok

 

 


 

Mi is a Házasság hete?

Közel két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. Egyesületünk is évek óta köszönti jubiláló házaspárjait.

 


 

 Egyesületünk komatálat kapott

Várjuk az első egyesületünkben ezután születendő újszülött babát, akit a népművészek által elkészített meseszép komatállal is szeretnénk köszönteni. Egyesületünk ősszel csatlakozott a Nemzeti Művelődési Intézet komatál programjához. A régi szép szokást szeretnénk újjáéleszteni, amikor is egy közösség tagjai az újszülött családját segítendő,finom ételeket visz a kisbabás családnak.


 

                       "A Szeretet Ízei" program díjátadója Dinnyésen

 

2020. október 24-én szombaton első alkalommal került sor A SZERETET ÍZEI program átadó ünnepségére a Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központban. A NOE (Nagycsaládosok Országos Egyesülete) az elmúlt két évben csaknem 90 befőzőautomatával gazdagodott, amelyre a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete is pályázott és nyert egyet.
A meggy szezon idején került először "bevetésre". „Úttörő” befőző tagunk lelkesen mesélte, hogy milyen egyszerű vele a befőzés, hogy bele kell csak az üvegbe tenni a gyümölcsöt, kis cukrot rá, vizet és kész-16 üveggel egyszerre! Hittem is, nem is.

Az idén rekordtermésünk lett édesapám körtésében, így én is kikölcsönöztem a befőzőautomatát egyesületünktől. 100-nál több körtebefőttet, héjastól, héj nélkül citrommal, aztán ahogy belejöttem, körtelevet, lekvárt, fahéjasan, cukorral, cukor nélkül, stb. kísérletezve tettem el. És csak befőztem, és befőztem... Mert így szaporán ment minden, beállítottam az automatát, éjszaka lefeküdtem, reggelre csak ki kellett venni a kész befőttet!

A harmadik tagunk cékla, zöldség és egyéb finomságokat tett el. Az Ő szeretetét és a befőző iránti lelkesedését mi sem jelzi jobban, mint hogy egy óriás szatyrot varrt az automata készüléknek, hogy könnyebb legyen adogatni tagjaink között, szállítani. 

A befőzőautomatákkal eltett befőttekből a NOE szervezetei Dinnyésen mintegy 1200 üvegnyit ajánlottak fel rászoruló tagjaiknak. A befőttek sorára öröm volt rápillantani.

Izgalommal vittük Dinnyésre a befőtteket, hisz Debrecenből "csak " a fél országon keresztül zötyköltük őket. Nagy élmény volt a kis kupacunkat megkeresni a több száz befőtt között. Jó volt látni, hogy nem csak a mi Kissné Évink gondolt az esztétikus "egyenruha" megjelenésre, - azaz a kupakra mutatós pöttyös kis sapka is felkerült- hanem szinte mindenki igyekezett egyedivé varázsolni az ajándékát.

Nagyon izgulok,- személy szerint is- hogy a hosszú utat, az új technológiával készített befőtt kibírja, és jó ízeket hagyjon a megérkezésekor a megajándékozottak szájában, hiszen ezek a szeretet ízei!

Adni jó! Sokszor még jobb érzés is, mint kapni!

Köszönet a rendezvényért, a lehetőségért, hogy adhattunk, mások pedig kaphattak!

Ez így van jól!

 

Radnainé Filep Ildikó

   


 


 

 Az Életmese 2020 felolvasó és illusztráló verseny eredményei

 

 


 


Emlékeink doboza: videón és rajzokban várják az Életmeséket


Szerző: DEHIR.HU | info@dehir.hu Közzétéve: 2020.10.16. 07:35 | Frissítve: 2020.10.16. 16:45

Debrecen - Október 25-ig lehet beküldeni az egy-másfél perces videókat, illusztrációkat.

 

 

Vaskos kötetet tart a kezében Radnainé Filep Ildikó, a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének elnöke.

Az Életmesék írói pályázat idei versenyén legjobbnak talált százötven írást olvashatjuk a több mint ötszáz oldalon.

- A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségével közösen tizenkettedik alkalommal hirdettük meg a pályázatot, változatlanul azzal a céllal, hogy őseink, családjaink történeteiből erőt, gondolatokat és megoldásokat találjunk mai világunk kérdéseihez, általuk is megtaláljuk helyünket, őrizzük és továbbadjuk emlékeinket.

Szüleink, nagyszüleink, őseink példája, mint a világítótornyok fénye, irányt mutathat mindennapjainkban.

Megtudjuk, hogy minden esztendőben rengeteg pályázat érkezik, valóban a Kárpát-medence minden pontjáról. Gyermekek és emlékidéző idősek egyaránt elküldték írásaikat, változatos témakörökben. Elég csak a címeket böngészni, azokból pedig kiderül a földrajzi sokszínűség is: A székely gyerek idegen nyelvet tanul; Nagymamám és Kodály Zoltán találkozása; A mencshelyi csipkeverés; A kormányzó kézcsókja; Halak úsznak a fürdőkádban; Vonatablakból a bácskai táj; Kunhalom; Keszegér-parti búvóhely; Budai papám; Hencidától Boncidáig.

Az emlékek dobozából valóban elénk tárul, miként éltek, miként élünk a Kárpát-medencében.   

- A pályázat eredményhirdetését a korábbi években a Parlamentben tartottuk, a koronavírus-járvány miatt azonban idén erről a csodálatos ünnepségről is le kellett mondanunk - indokolja Radnainé Filep Ildikó, hogy miért ez a nagy vendégjárás a debreceni lakásában. - Aki el tud jönni, itt kapja meg a könyvet, a szép díjat, oklevelet, másoknak a rokonok, ismerősök veszik át az elismeréseket, és az ő segítségükkel jutnak el a díjazotthoz. Át kellett alakítanunk a hatodik éve sikeresen zajló Életmese-felolvasó verseny kiírását is: a Debreceni Művelődési Központ Kossuth utcai épületében tartott tömegrendezvényt sem lehetett megtartanunk, helyette online versenyt hirdettünk, s október 25-ig várjuk az egy-másfél perces videókat, illusztrációkat. A versenymunkának mindenképpen egy idei, vagy a korábbi esztendőben megjelent Életmese-kötetben megjelent történetet kell illusztrálnia. A beküldési határidőt ahhoz igazítottuk, hogy az őszi szünetben még legyen idő a munka elkészítésére.

Íme a versenykiírások

A „Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete tovább bővíti tizenkettedik éve sikeresen folytatott Életmese írói pályázat kezdeményezését, ezért meghirdeti a VI. Kárpát-medencei online Életmese felolvasó- és illusztráló versenyt

A felolvasó verseny leírása:

A kialakult vírushelyzetre való tekintettel, az idei évben versenyzőinktől 1-1,5 perces videót várunk (az egyértelmű beazonosítás érdekében kérjük a videó név, korcsoport és a település elmondásával kezdődjön), melyben egy szabadon választott részletet kell felolvasniuk az eddig megjelent (a www.mosolyvirag.hu/életmese weblapról tölthetők le), bármelyik Életmese-kötetből. 

A zsűri a versenyzőket korcsoportonként minősíti.

Az illusztráló verseny pályázati feltételei:

A versenymunkának mindenképpen egy Életmese kötetben megjelent történetet kell illusztrálnia. A pályázó adatai mellett kérjük feltüntetni az illusztrált életmese megjelenési évét és oldalszámát is. Az online beküldött művek legjavát a szervezők a www.mosolyvirag.hu weblapra, illetve a Mosolyvirág NADE - Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete facebook oldalára töltik fel.

A jelentkezéseket az alábbi korcsoportokban várjuk:
1. korcsoport: alsó tagozat,
2. korcsoport: felső tagozat,
3. korcsoport: 15 és 33 éves kor közöttiek,
4. korcsoport: 34 év felettiek.

Minden résztvevő minősítő elismerésben részesül (arany, ezüst, bronz)

A videókat vagy rajzokat a jelentkezési lapokkal együtt kérjük október 25-ig az eletmese2020@gmail.com email címre elküldeni!

A zsűri október 30-ig meghozza döntését, melyet november 5-ig honlapunkon és facebook oldalunkon közzéteszünk.

Az érdeklődők a pályázat további részleteiről a 
+36-20/312-8584 vagy +36-20/455-8233 mobilszámon kaphatnak tájékoztatást.

A felolvasó és az illusztráló versenyre a jelentkezési lap a www.mosolyvirag.hu/életmese honlapon megtalálható.

A cikk eredetije itt olvasható ...


 

Az idei Életmese kötetbe került pályázók

Örömmel jelentjük, hogy a 2020 Életmese kötete - amely immár 12. a sorban - elkészült. Digitálisan elérhető itt. Az alábbi pályázók írásai kerültek be az idei kötetünkbe.
Gratulálunk a kötetbe válogatott írások szerzőinek!
 
 

              Nagycsalád – egy életérzés! | NOE

Márciusban volt 13 éve, hogy férjemmel megismerkedtünk, egy munkahelyen dolgoztunk Debrecenben. Eleinte kb. 50 km-re laktunk a másiktól, de mire végre közelebb költöztünk volna egymáshoz, addigra ő munkahelyet váltott és kamionozni kezdett. Így még tovább nőtt a távolság, de ez nem jelentett akadályt. Nem nagyon beszélgettünk arról, hogy hány gyermeket szeretnénk, ám abban egyetértettünk, hogy ha az első gyermekünk lány lesz, akkor az én keresztnevemet kapja, ha fiú, akkor pedig az övét.

2010-ben megszületett első gyermekünk Edina, majd 2,5 év múlva a 2. lányunk Nóri (2013), rá 2 évre, pedig az első fiúnk Zsoltika (2015), s akit a szülés pillanatáig el se hittem, hogy kisfiú. Majd 1,5 év múlva Viki (2016) érkezett, szintén 1,5 év múlva megérkezett Matyi (2018) és azt követően 2019. novemberében Ilike. Mind a 6 gyermekünkkel nem volt az a klasszikus otthonülős, „nyugodtan várjuk a gólyát” várandósság. Sokat kirándultunk, összekötöttük a munkát és a szórakozást.

Sokan meglepődnek, amikor meglátják, hogy mennyi gyerkőc vesz körül minket. Nézik, számolgatják őket, s van, akit nem hagy nyugodni a kíváncsiság és megkérdezi, hogy mindegyik gyerek saját, terveztük-e őket. Ha megyünk valahova, általában viszünk mindenkit, nem is tudnánk ezt másképp elképzelni. Gyerekeinknek elsősorban az egymás szeretetét és az összetartozás érzését tanítjuk és azt, hogy legyenek tisztelettudóak. Ahogy idáig tapasztaltuk, ez többé-kevésbé sikerül is. Persze vannak vitás helyzetek köztük, de olyankor egy kis „mediátori” közreműködést követően a bocsánatkérést általában ölelés és közös puszi követi. Ha valamilyen oknál fogva mégsem együtt megyünk valahova, akkor nagyon hiányolják a hiányzó testvér társaságát. Keresik, kérdezik, hogy miért nem jöhetett velünk, illetve ha kapnak valamit, maguktól tudják, hogy az otthon maradtakkal is meg kell osztani amit kaptak. A boltban úgy pakolnak a nagyobbak, hogy számolják, hogy annyit vegyünk, hogy mindenkinek jusson.

Van, amikor nehéz… Van, amikor csendesek vagyunk, van hogy hangosak, van hogy akárhová nézünk rendetlenség van, de inkább hangosak és izgő-mozgók legyenek, hisz így fejlődnek ismerkednek az ismeretlennel. Rajzolnak a falra és büszkén mutatják. Nos, erre mit tud mondani az ember? Számítottunk rá, fehérek a falak . Több, mint 1 évig hordtuk Edinát iskolába Hajdúböszörményből Debrecenbe, mert sajnos elhúzódott az építkezés. 8 hónapja, nagy pocakkal sikerült beköltöznünk a saját lakásunkba. Nem lehet elfelejteni azt az örömet, amikor kinyílt a lakás ajtó, és a gyerekek először lépték át a küszöböt és néztek szét. Nem gondoltuk volna, de a lakásunk a korábbi közös munkahelyünktől, ahol megismerkedtünk csak pár lépésre van.

Abariné Vass Edina, Abari Zsolt
Edina, Nóri, Zsolti, Viki, Matyi és Ilike
Debrecen
Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete

eredeti cikk ...


 

 


 

Nagy pályázataink

 


 

TÁMOP-6.1.2/11-1-2012-0953

10 évvel ezelőtt

TÁMOP-6.1.2/11-1 -2012-0953

Élj egészségesen - „Mosolyvirág” Nagycsaládosok Debreceni Egyesületének pályázata 

 

Címkék: pályázat

Több bejegyzés

Hírünk a médiában

Gyermekjogokról tanácskoztak

6 évvel ezelőtt

– A gyermeknek joga van anyához és apához, valamint ahhoz, hogy családban növekedjen fel – hangsúlyozta köszöntőjében Ulicsák Péter, Nagycsaládosok Országos Egyesületének főtitkára a szervezet keddi gyermekjogi konferenciáján Debrecenben.

Életmese pályázat - a rádióban

9 évvel ezelőtt

Budapest, 2014. június 12., csütörtök (MTI) - Átadták a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete Életmese című pályázatának elismeréseit csütörtökön a Parlamentben.

Címkék: sajtó

Több bejegyzés

Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete
                   4031, Debrecen, Angyalföld tér 11. | Tel.: +36 20 312-8584 |E-mail: debreceninagycsaladosok@gmail.com

Minden jog fenntartva! 2014  Mosolyvirág Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete  |  Powered by GridGuyz | Készítette: megaweb